BIST 9.660
DOLAR 34,58
EURO 36,29
ALTIN 2.919,07
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türk öğrenciden alternatif yağ

İTÜ Kimya - Metalurji Fakültesi doktora öğrencisi, Sena Bilgiç, "dünyada" bir ilki gerçekleştirerek, fonksiyonel özellikte yapılandırılmış yeni bir yağ üretti.

Abone ol
İTÜ Gıda Mühendisliği doktora öğrencisi Sena Bilgiç, ''dünyada ilk kez'' omega-3 ve omega-6 yağ asitlerince zenginleştirilmiş fonksiyonel özellikte yeni bir yağ üretti.
 
İTÜ Kimya - Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Sena Bilgiç, Yrd. Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk yönetiminde yürüttüğü yüksek lisans tez çalışmasında, engerek otu tohum yağı ve zeytinyağı kullanarak ''dünyada ilk kez'' omega-3 ve omega-6 yağ asitlerince zenginleştirilmiş fonksiyonel özellikte yeni bir yapılandırılmış yağ üretti. 

İki akademisyenin konuyla ilgili makalesi, Journal of the American Oil Chemists' Society dergisinde yayımlandı.

Yeni ürün genetiği değiştirilmiş bir ürün değil, ''enzimatik interestertifikasyon'' denilen doğal bir süreç sonucu elde edildi. 

BALIK YAĞINA ALTERNATİF

Sena Bilgiç, ''İyi bir omega-3 kaynağı olarak bilinen balık yağı, gün geçtikçe azalan balık stokları, balık tüketiminin mevsimsel değişiklik göstermesi, hayvansal kaynakların bazı tüketiciler tarafından tercih edilmemesi gibi sebepler açısından iyi bir kaynak değildir. Bu nedenle, günümüzde alternatif omega-3 ve omega-6 kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Engerek otu tohum yağı içermiş olduğu yüksek SDA konsantrasyonu ve sahip olduğu diğer omega-3 ve omega-6 yağ asitleri dolayısıyla balık yağına alternatif bir yağ olarak görülmektedir'' şeklinde insanların akıllarındaki soru işaretini cevaplandıracak bir açıklama yaptı.

2 GRAMI GÜNLÜK OMEGA İHTİYACINI KARŞILIYOR 

Elde edilen yapılandırılmış yağın içerisinde yüzde 25 oranında omega-3 yağ asidi bulunuyor. Bu yağdan günde 2 gram tüketildiğinde günlük tavsiye edilen omega-3 miktarı (500 mg) karşılanabilecek.