Gaziantep Zeugma Arkeoloji Müzesi, Avrupa’nın müzecilik alanında en önemli ödülü olan Avrupa Müze Forumu’nun 2013 yılı ödüllerine aday olara...
Abone olGaziantep Zeugma Arkeoloji Müzesi, Avrupa’nın müzecilik alanında en önemli ödülü olan Avrupa Müze Forumu’nun 2013 yılı ödüllerine aday olarak kabul edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren müze ve örenyerleri çeşitli yasal düzenlemeler ve uygulamaya yönelik çalışmalarla çağdaşlaşma yolunda önemli adımlar attı. 188 müze, 130 örenyeri ile Bakanlık denetimindeki 172 özel müzenin bakım, onarım ve teşhir tanzim uygulamalarında gerekli yenileme çalışmalarını sürdüren Bakanlık, müzelerde korunan eserlerin envanter bilgilerinde tespit edilen eksiklikleri ve uzman personel, yardımcı hizmetler ile araç-gereç ihtiyaçlarını karşıladı. 2003-2013 yılları arasında bakım, onarım ve teşhir-tanzim çalışmaları tamamlanan 97 müze ziyarete açan Bakanlık, aynı dönemde 38 adet de yeni müze yaptı. Son üç yılda kazı, satın alma, zor alım, hibe ve bağış yolu ile müzelere 152 bin 123 adet eser kazandırıldı. Yurtdışından toplam 4 bin 138 eseri Türkiye’ye getirildi. Bakanlığın yaptığı çalışmalarla en son Avustralya’dan iadesi sağlanan antik döneme ait 23 şehir sikkesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
MÜZELERE MODERN LABORATUARLAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı çalışmalarla bakanlığa bağlı müzelerde bulunan 3 milyon 200 bin civarında eser için modern teknoloji ile donatılmış 10 adet ’Restorasyon ve Koservasyon Bölge Laboratuarı’ kurdu. Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Nevşehir ve Trabzon’da kurulan 9 adet laboratuarların faaliyete geçmesi çalışmalarının devam ettiği bildirildi. İsmi değişen İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuarı Müdürlüğü’nde ise restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürüyor. İstanbul’daki laboratuarda restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ederken aynı zamanda Marmaray’da ortaya çıkan kemik eserler, sikkeler, arkeolojik objeler ile Topkapı Sarayı Müzesi’ne ait saltanat arabaları, Nevşehir Hacıbektaş Müzesi’nde bulunan sancakların bir bölümü, Topkapı Sarayı Müzesi ile Ayasofya Müzesi Kütüphanesi’nin çinileri, İstanbul türbelerdeki çini, ahşap, sedef kalemişi süslemeler ve Hatice Sultan Türbesi’ne ait puşidelerin onarıldığı kaydedildi. Yeni açılacak müzelerin koleksiyonunda yer alacak eserlerin de tek tek gözden geçirilerek, onarıma ihtiyacı olanlar ile ilgili işlemleri hızla tamamlanacağı ifade edildi.
MÜZE GELİRLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve örenyerlerini 2011 yılında 28 milyon 462 bin 893 kişi ziyaret ederken, bu sayı 2012 yılında bu rakam 28 milyon 781 bin 308’e yükseldi. 2002-2012 yılları arasında müze ve örenyeri ziyaretçi sayılarındaki yüzde 28’lik artış oldu. Müze ve örenyerlerinden 2007 yılında 72 milyon 100 bin TL gelir elde edildi. 2012 yılında bu rakam yüzde 289 oranında artarak 280 milyon 200 bine ulaştı. 2012 yılı itibari ile Müzekart’tan elde edilen gelir 20 milyon 671 bin 808 TL olurken, 2011-2012 yılları arasında Müzekart uygulaması ile ziyaretçi sayısı yüzde 49 oranında arttı.
MÜZELERDE YAZ OKULLARI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, çocuklara müze ve kültürel değerlerin korunması bilincini aşılamak içim yaz okulu etkinlikleri, çocuk şenlikleri, atölye çalışmaları, drama gösterileri, seminerler, konferanslar, geçici sergiler, toplantılar, konserler, özel gün ve geceler ile kültürel amaçlı gezi faaliyetleri düzenlediği bildirildi. Bunun yanında, "Çocuk Dostu Müze" projesi kapsamında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Antalya Alanya Müzesi, Çorum Müzesi, Kars Müzesi, Erzurum Müzesi, Mardin Müzesi ve Kaman Kalehöyük Müzesi’nde eğlenceli ve eğitici çeşitli etkinlikler düzenlendiği bildirildi. Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda aktif öğrenmenin gerçekleştirilebileceği bir ortam oluşturmak için tasarlanan "Çorum Müzesi Eğitim Odası" ile "Mardin Müzesi Arkeopark Projesi" müzeleri eğitim kurumlarına dönüştürdü. Çorum Müzesi ise özel bir bölümde gece kalma imkanını sunmasıyla diğer müzelerden ayrılıyor" denildi.
ZEUGMA ARKEOLOJİ MÜZESİ AVRUPA’NIN GÖZDESİ
Avrupa Konseyi’nin himayesinde kurulan Avrupa Müze Forumu’nun (EMF), 1977 yılından bu yana, müzecilik alanına yenilik getiren müzelere çeşitli ödüller verdiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Avrupa Müze Forumu’nun ödülleri arasında farklı kriterlere göre başarılı bulunanlara verilen Avrupa Konseyi, Siletto ve Kenneth Hudson ödülleri ile mansiyon niteliğindeki birkaç adet ’Özellikle Ziyarete Önerilen Müze (Specially Commended)’ ödülü ile ’Büyük Ödül’ yer alıyor. Avrupa Müze Forumu’nun 2013 yılı ödüllerine ise ülkemizden Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi aday olarak kabul edildi. Ziyaretçilerin seyahat planlamalarına yön veren ve dünyanın en büyük internet seyahat sitesi olan ’Tripadvisor for Business’ isimli sitesi ise ’Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’, ’Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’, ’Antalya Müzesi’, ’Side Müzesi’, ’İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ ile ’Nevşehir Göreme Örenyeri’ne "Mükemmellik Sertifikası" verdi. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ayrıca 2012 yılında "Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne ve 2011-2012 yıllarında da üst üste Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen "Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları" araştırmasındaki "Kültür Turizm Girişimleri" kategorisinde birinci oldu."