BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Türk mühendis Titanic'in sırrını çözdü

15 Nisan 1912'de Kuzey Atlantik'te buzdağına çarpan Titanik 'in batmasına neden olan gelişmeyi Türk mühendis buldu!..

Abone ol

Zonguldak'ta özel bir maden şirketinde çalışan maden mühendisi 52 yaşındaki Mehmet Çelik, 15 Nisan 1912'de Kuzey Atlantik'te buzdağına çarpan Titanik 'in batmasına, çarpmanın ardından ambarlarında meydana gelen kömür tozu patlamasının yol açmış olabileceğini ileri sürdü.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan emekli Mehmet Çelik, 1514 kişinin ölümüyle sonuçlanan Titanik kazasıyla ilgili internet üzerinde ve ansiklopedilerde 2 yıl boyunca yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Çelik, gemide yakıt olarak kullanılan yüksek kalorili taşkömürünün, İngiltere ve Fransa'dan takviye edildiğini ve Amerika'ya kadar yetecek şekilde ambarlara stok yapıldığını söyledi. Geminin buzdağına çarptığında yolun yüzde 70'lik bölümünün tamamlandığını, dolayısıyla yakıtın da yüzde 70'lik bölümünün tükendiğini kaydeden Çelik, "Yani kömür ambarlarının yarısından çoğu boşalmıştı ve su sızdırmaz kapılarla kapatılmıştı" dedi.

KÖMÜR TOZU PATLAMASI

Stoku biten ambarlarda yoğun bir kömür tozunun bulunduğunun gerçek olduğunu ifade eden Çelik, şöyle dedi: "Bu tip ambarlarda kömür tozu, geminin sarsıntısız seyri halinde yavaşça tabana çökerek kendini beklemeye alır. Ortam, tam kapalı bir ortamdır ve yeterince patlayıcı ortamı oluşturacak miktarda ve ebatta kömür tozu vardır. Ayrıca ambarlar anti grizusuz normal aydınlatma ile aydınlatılmaktadır. Titanik buzdağına çarpıp ağır bir hasar aldıktan sonra, hasarın şiddeti geminin taban kısmında daha fazla hissedilmiş ve kömür ambarlarında bekleyen bütün kömür tozları çarpma şiddetinin etkisiyle havalanmış, patlayıcı ortamları oluşturmuştur. Zaten çarpmanın etkisiyle kablolar da hasar görmüş ve fazladan ark yaratılmıştır. Bütün bu olumsuzlukların bir araya gelmesiyle boş ambarlardaki kömür tozu infilak etmiş ve gemiyi ikiye ayırmıştır."

Patlamanın şiddeti ile ortamdaki en üst seviyeye ulaşan ısının, perçinleri erimeye zorladığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti: "Patlama ile birlikte -2 derece soğuk suya maruz kalan esnek perçinler çelik davranışına geçerek esnekliklerini kaybetmiştir. Bu artık çok da önemli değildir. Çünkü patlamalar gerçekleşmiş, kaptan Smith ve diğer görevlilerin tahmin bile edemeyeceği kadar kısa sürede Titanik ikiye ayrılarak okyanusun derinliklerine gömülmüştür. Zaten böyle bir kömür tozu patlaması olmasaydı, Titanik bu kadar sürede batmayacaktı. Ayrıca enkaz görüntülerini detaylı bir şekilde izlediğimizde parçaların kilometrelerce çapta geniş alana yayıldığını görüyoruz. Şiddetli bir infilak yaşanmasaydı bu kadar geniş alana yayılma olmazdı. En azından büyük parçalar, küçük parçaları kendine doğru çekerdi ki bunun böyle olmadığı hem görgü şahitlerinin ifadeleri ve hem de enkaz görüntülerinde net olarak görülmektedir."