BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,33
ALTIN 2.920,92
HABER /  EKONOMİ

Türk makarna sektörünün yeni rotası

Türkiye ile Rusya arasında ticari ilişkilerin artmasıyla makarna sektöründe yeni rota Rusya ve Çin pazarı olarak belirlendi.

Abone ol

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, bu yıl Moskova'da düzenlenen 25 Ekim Dünya Makarna Günü Kongresi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, makarnanın dünyanın birçok ülkesinde ana yemek ya da tamamlayıcı olarak en çok tüketilen gıdalar arasında yer aldığını söyledi.

Rusya'nın hem önemli bir makarna tüketicisi hem de önemli makarna ithalatçılarından birisi olduğunu ifade eden Külahçıoğlu, Türk sanayicileri için Rusya'nın çok değerli bir pazar niteliği taşıdığını belirtti. Külahçıoğlu, "Rusya, Türk makarna sanayicilerinin hedef pazarı konumunda. Rusya ile giderek iyileşen ticari ilişkilerin, bu ülkeye yapılması planlanan makarna ihracatına da olumlu yansımaları bekleniyor." dedi.

Türkiye olarak, sektörün ihracatını artırmaya yönelik kısa ve uzun vadeli hedefler belirlendiğini aktaran Külahçıoğlu, bu kapsamda Türk makarna sektörünün kısa vadede Rusya ve Çin pazarında etkin bir konuma ulaşmasının planlandığını anlattı. Külahçıoğlu, "Rusya komşumuz olmasına rağmen Türk makarna sektörü buraya yapılan ticaretten az pay alıyor. İkili ilişkilerimizin yeniden rayına girmeye başladığı bu dönemde, Rusya pazarına yönelik etkin tanıtım çalışmaları planlıyoruz. Türk makarnasının kalite ve lezzetini Rus tüketicisinin sofrasına kadar ulaştırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Bu yıl Rusya'da kutlanan Dünya Makarna Günü'nün, tanıtım çalışmaları için başlangıç olacağını dile getiren Külahçıoğlu, "Sektör, Rusya ile aşılan krizi ve ilişkilerin geliştirildiği yeni ortamı, Rus pazarının Türk makarnasını daha yakından tanıması için fırsat olarak görüyor. Çünkü, Rusya 2015 yılında ithal ettiği 58 bin ton makarnanın, sadece 221 tonunu Türkiye'den aldı. Pazardaki payımız artarsa Rus tüketicisi, daha kaliteli olan Türk makarnasını daha uygun fiyata alabilecek." ifadelerini kullandı.

Külahçıoğlu, Rusya'da belli bir gün ya da haftanın belirlenerek, çeşitli yerlerde Türk makarnasının sunumunun yapılmasının planlandığını da söyledi.

Türk makarnasının dünya ülkelerine daha iyi tanıtılabilmesi için bir tanıtım filmi üzerinde çalışıldığını aktaran Külahçıoğlu, hazırlanan filmin birçok ülkede sosyal medya üzerinden yayımlanacağını anlattı.

TÜRKİYE'NİN GÖZÜ ÇİN'DE

Türkiye'nin üzerinde çalıştığı ikinci pazarın ise Çin olduğunu vurgulayan Külahçıoğlu, şunları kaydetti:

"Makarna için sürekli büyüyen bir başka pazar ise Çin. Bugün için toplam tonaj tatminkar olmasa da makarna sektörünün bu ülkedeki büyüme hızı diğer bütün ülkelerin üzerinde seyrediyor. Sektörün Çin'e ihracatında ise her yıl yaklaşık yüzde 80 büyüme gözlemleniyor. Brexit kararı sonrasında İngiltere de makarna sanayicisinin hedef pazarları arasına girmiş durumda. Brexit oylamasıyla AB'den ayrılma kararı veren İngiltere, 2015 yılında 385 bin ton makarna ithal etti. İngiltere, AB'den ayrılma sürecinde artık kotalardan bağımsız hareket edebilecek. Bu da bize, iki yıl içinde İngiltere pazarından yüzde 25 pay alabilme fırsatını doğuruyor. Kotaların kalkması halinde bu ülkeye, yaklaşık 100 bin ton civarında makarna ihracatı yapabileceğimizi ve 150 milyon dolar civarı döviz girdisi sağlayarak yeni bir pazar oluşturabileceğimizi öngörüyoruz.

Tüm bu gelişmelere karşın, dünya makarna ihracatında istediğimiz noktada olduğumuzu söylememiz mümkün değil. Bunun en önemli nedeni, ihracatımıza uygulanan kotalardır. Aynı zamanda dünyanın en önemli ithalatçıları olan ABD ve AB'nin ürünlerimize uyguladığı kotalar nedeniyle ihracat performansımızı istediğimiz noktaya taşımakta zorlanıyoruz. Örneğin; bugün AB üyelerinin yapmış olduğu makarna ithalatının yıllık toplam değeri 3 milyar 700 milyon dolar civarındadır. Türkiye'nin bu pazara ihracatı ise 17 milyon dolarda kalmaktadır. Bunun tek bir nedeni var ve o da ürünlerimize uygulanan kota sınırlamasıdır."