Türk Kızılayı hastane kapılarında yaşanılan kan arama sefaletini bitirecek
Abone olTürk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Türk insanını hastane kapılarında elinde reçete ile kan arama sefaletinden kurtarmaya kararlı olduklarını söyledi
Bir televizyon programında canlı yayın konuğu olan Küçükali, 1962 de savaştan çıkan Kuzey Kore’nin kan ve kan ürünleri konusunda bugün ulaştığı noktayı gıptayla izlediklerini ve Kızılay olarak kan konusunu “dert ettiklerini” ifade etti.
Kızılay Genel Başkanlığı makamında “gönüllü” olarak bulunduğunu ve bir ücret karşılığı çalışmadığını hatırlatan Tekin Küçükali; “ Bu makam hava atma yeri değil, sorunları “dert” etme ve çözüm üretme yeridir. Ben Güney Kore’nin Dünya’nın 3. kan ürünleri üreticisi olduğu Dünya’da , Türkiye’nin durduğu yeri hazmedemiyorum ve bunu “dert” ediyorum. Bu derdi çözeceğiz, Türk insanını elinde reçete, çaresiz ve kaygıyla dolu olarak kan arama zavallılığından mutlaka kurtaracağız. Hepimiz şunu bilmeliyiz ki; bir ülkede bir eksiklik ya da yetersizlik varsa, kusur kurumlarda değil, kurumları yönetenlerde, yani bizlerdedir. Biz Türk Kızılayı’nı , geçmiş başarısızlıklarla biteviye hesaplaşan değil, enerjisini geleceğin inşasına kanalize etmiş bir yönetim felsefesiyle idare etmeye kararlıyız” dedi.
Türkiye’de özellikle kadınların kan bağışı konusunda “korkuları” olduğunu ifade eden Küçükali, Dünya ölçeğinde kan bağışlama fakiri olan ülkemiz insanının, içinde taşıdığı merhamet duygusuyla orantılı olarak kan bağışlamaya başladığında, Türkiye’de kan sorunu kalmayacağını sözlerine ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Dünya’da birey başına yıllık kan bağışı ortalaması 4 iken bu sayı ülkemizde 1’e bile ulaşmıyor.