BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Türk-İsrail ilişkilerindeki gerginlik

Şaron'un Türkiye'yi Bush'a şikayet ettiğini de yazan Işık, Ankara'nın İsrail ilişkilerinden gördüğü zararı da anlatıyor.

Abone ol Şaron, Bush'tan ne istedi?

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, 15 Nisan'da Washington'daki görüşmesinde ABD Başkanı George Bush'a Türkiye ile ilişkilerindeki, soğukluğu anlattı. Bu mesafenin kendilerinden değil, Türkiye'den kaynaklandığının altını çizdi. Görüşme gündeminin ilk maddelerinden olan İsrail-Türkiye ilişkileri irdelendi.

Türkiye ile Manavgat suyu projesinde bakan düzeyinde sorunlar yaşandığını belirtti. Rusya dönüşü Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kendisinin görüşme talebini kabul etmediğini söyleyen Şaron, Başbakan Yardımcısının da aynı konumda kaldığını belirtti ve 'Türkiye bize örtülü bir ambargo uyguluyor' diye dert yandı.

Türk Dışişleri bu tespiti, ABD ve İsrail'li yetkililerinin kendilerine yönelttiği, telkinleri irdeledikten sonra yaptı. Araştırdı, teyit edilen tespit, Dışişleri Bakanı Gül ile paylaşıldı. O da muhtemelen Erdoğan ile.

Peki Türkiye ile İsrail ilişkileri niye gerildi?

1- F-4 ve F-5'lerin onarımında Türkiye birkaç yüz milyon dolar zarar etti.
2- Irak'ın kuzeyinde PKK ile Barzani ve Talabani'yi her fırsatta destekleyen İsrail, Kürt Yahudi saydığı 200 bin mülteciyi Musul ve Kerkük'e yerleştirmek istiyor.

3- İkili ilişkilerde İsrail hiç vermeden almaya çalışıyor. Bölüşmeyi bilmiyor. Türkiye'nin Irak'ta savaş sebebi saydığı fiilleri sürekli ihlale yöneliyor. Irak'taki Kürt unsurları ve PKK'yı kullanıyor.
27 Haziran'da Ankara'ya gelecek olan Bush'un Erdoğan ile görüşmesinin belki de birinci maddesi İsrail-Türkiye ilişkileri olacak.

Üsler konuşulacak

Pazartesi günü İsrail'in Ortadoğu'da sürekli çekiştiği İngiltere'nin Başbakanı Blair Türkiye'ye önemli bir ziyaret yapacak. Kıbrıs'ın iki garantör ülkesi, üsleri konuşacak. Tabii ki Irak'ı da, İsrail'i de, Türkiye'nin PKK ile mücadelesini de.

ABD, 30 Haziran'da Irak'ta yönetimi sivillere bırakacağını açıkladı. 27-28 Haziran'da İstanbul'daki NATO zirvesi bu kararının mihenk taşını oluşturuyor.

ABD, Irak'ın güvenliğini Türkiye'nin de aralarında bulunduğu NATO kuvvetlerine bırakıp bırakmamayı tartışıyor. Geç kaldı, 2003 nisanında yapması gerekirdi.

NATO ülkeleri bu göreve pek sıcak bakmıyor. Irak'ta sıkışan ABD ya yıl sonundaki seçimde Bush'u değiştirerek, siyasetine demokrat makyaj yapacak. Ya da güvenliğin NATO'ya devriyle Afrika'nın kuzeyinden başlayan ve Afganistan'a uzanan 13 ülke ile ilgili Büyük Ortadoğu Projesini askıya alacak.

Erdoğan'ın duygusal ve diplomatik yönü ayrı ayrı ağır basan Yunanistan gezisi hareketli geçti. Kilisenin adayı Karamanlis'in,sıcak bakışını merak ettik. Bilenlere sorduk, 'Bütçesinin önemli bir bölümünü Türkiye'ye karşı savunma için harcıyor. Rum kesimi de AB'ye girdi. Aralık'ta veya 2005'in mart ayında Türkiye AB için tarih alacak. Ege de AB'nin sınırları içindeki bir göl olacak. Yunanistan niye savunma için masraf etsin ki?' cevabını aldık. AB için takvimde sıkıntı olup olmadığını soracak olduk, 'Ne olacak ki, şimdi gün verseler ancak 15 sene sonra AB yolu açılır. Kim öle kim kala' diye kestirip attılar.

Bu arada AKP İstanbul İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu ile Yunanistan gezisini konuştuk. Burhanettin Çoban ile birlikte Erdoğan'a eşlik eden Müezzinoğlu 14 yaşında iken Gümülcine'nin Kozlukömür köyünden kendi deyimi ile, ceketini alarak 14 yaşında Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Gezinin Balkan Türkleri üzerinde, olumlu etki bıraktığını söyledi. Erdoğan'ın da kendileri gibi çok etkilendiğini sözlerine ekledi.