Eskişehir'de 3 yıllık bir çalışma sonucu “Hiscar” adıyla prototipi üretilen ilk Türk lisanslı kamyonetin ismi “Turkar” olarak değiştirildi.
Abone olEskişehir'de 3 yıllık bir çalışma sonucu “Hiscar” adıyla prototipi üretilen ilk Türk lisanslı kamyonetin ismi “Turkar” olarak değiştirildi.
Hisarlar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan finansal kriz nedeniyle hedeflerinden biraz şaşmak zorunda kaldıklarını belirterek, ilk etapta düşündüklerinden daha az yani yılda 300 adet araç üreteceklerini kaydetti.
Daha önce Hiscar olarak belirledikleri araç ismini Turkar olarak değiştirdiklerini anlatan Türker, şöyle konuştu:
“Turkar logosu için de doğadan esinlendik. Özellikle araçlarda logo çok önemli. Turkar için logo arayışındayken ülkemize bir kültür hizmeti yapmak istedik. Dünyada sadece Türkiye'de yaşayan ve nesli tükenmek üzereyken koruma altına alınan Anadolu ceylanı bize ilham verdi. Bu her türlü iklim koşullarında yaşayabilen, dayanıklı ve çevik bir hayvan. Turkar'ın özelliklerini bu yönleriyle Anadolu ceylanına benzetiyoruz. Bu nedenle Turkar'ın logosunu oluştururken Anadolu ceylanının boynuzlarından esinlendik”
“KÖRFEZ ÜLKELERİ VE AFRİKA BİZİM İÇİN ÇOK İYİ PAZARLAR”
Türker, Türkiye'de de yaşanan krizin yakın zamanda aşılması durumunda 5 yıl sonra yılda 5 bin araç üretmeyi planladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Turkar'ın lansmanını haziran ayında yapmayı düşünüyoruz. Hedefimiz ürünün yarısını yurt dışına satmak. Körfez ülkeleri ve Afrika bizim için çok iyi pazarlar. Suudi Arabistan ile şimdiden distribütörlük için sözlü bir anlaşma yaptık. Aracımız, Sibirya soğuklarından çöl sıcaklarına farklı iklimlerde performansından bir şey kaybetmeden çalışma kabiliyetine sahip. Bu da yurt dışı satışlarımız için büyük bir avantaj. Bugün, grubumuzda 650 kişi çalışıyor. Eskişehir'de Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) en yüksek ücret ödeyen ilk firmalar içindeyiz. Kentin ihracat geliri en yüksek ilk 3 firmasının arasındayız. Vergide de ilk sıralarda yer alıyoruz. 2008 yılında 61 milyon avro ciromuz oldu. Üretimimizin yüzde 60'ını ihraç ediyoruz. 2008 yılında 35 milyon Avro ihracat rakamına ulaştık.”
Şu anda en büyük 500 firma sıralamasında ikinci 500 arasında olduklarını anlatan Türker, “2005 yılından sonra her yıl yüzde 30 büyüme kaydettik. Tarım, iş ve tekstil makineleri ile otomotiv parçaları ve tezgah parçaları üretiyoruz. Mevcut işlerimizi daha iyi rekabet edebilir hale getirecek yöndeki yatırımları yapmayı düşünüyoruz” dedi.