Türk işi ceviz kırma makinesi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknoloji Merkezi otomotik ceviz kırma makinesi yaptı.. Ancak bu diğerlerinden çok farklı.
Abone olGaziantep Üniversitesi (GAÜN) Teknoloji Merkezi'nde (Tek-Mer) 3 yıl süren çalışma sonucunda, cinsine göre program seçenekli otomatik Ceviz Kırma Makinesi yapıldı.
CİNSİNE GÖRE AYAR YAPIYOR
Tamamen elektronik kontrollü olan ceviz kırma makinesinin, cinsine göre hassas ayar yapılabilme ve bilgisayar programlı olması nedeniyle dünyada bir ilk olduğu, 4 kırıcı çeneyle saatte 3 bin 600 adet cevizi kırabildiği belirtildi.
Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Otomotiv Bölümü öğretim görevlisi ve Proje Sahibi Seyfettin Bozbaş, sanayicilerden gelen talep üzerine 3 yıl önce ceviz kırma makinesi yapmaya karar verdiğini söyledi. Ceviz Kırma Makinesi'nin mekanik, elektrik ve elektronik sistemlerin kombinezonlarından oluştuğunu ifade eden Bozbaş, projenin amacının, ceviz içinin herhangi bir zarar görmeden bir bütün olarak elde edilmesi olduğunu belirtti.
Makinenin ceviz cinsine göre program seçenekli olduğunu vurgulayan Seyfettin Bozbaş, makinenin tamamının elektronik kontrollü olduğunu anlattı. Proje üzerinde üç yıldır çalışma yaptıklarını belirten Bozbaş, makinenin ceviz cinsine göre hassas ayar yapabildiğini kaydetti.
Makinenin yaş veya kuru halde bulunan cevizleri kırma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Bozbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Makinemiz ayarlanan değerlerde, tüm cevizlere aynı mesafede çökertme işlemi uygulayacak, böylece ceviz içi zarar görmeyecektir. Gıda sektöründe geniş kullanım alanına sahip olan ceviz çeşitli yöntemlerle kırılmaktadır. Kırma makinelerinde cevizin kırılması için, sınıflandırılması gerekmektedir. Bu da zaman kaybı ve maliyetlerin artışına neden olmaktadır. Birçok kırma makinesi sert cevizleri kırarken içini parçalamakta veya kıramamaktadır.''
Makinenin gıda, ilaç sanayi, tarım ürünleri işleme fabrikaları gibi birçok alanda kullanılabileceğini söyleyen Bozbaş, ''Bu makinede ceviz birçok noktadan farklı zaman aralıklarında kırılarak için bir bütün olarak elde edilmesi sağlanır. Cevizin kırımdan önce sınıflandırılmasına gerek yoktur. Kırımdan sonra kabuğun ayrılması için işçilik giderleri minimum düzeydedir. Cevizlerin sert veya yumuşak olması kırımı etkilemez. Makinenin içe zarar vermeden kırma oranı yerlide yüzde 80, ithalde yüzde 85'tir. Makine programlanabilir olup ceviz cinsine göre program seçimi yapılabilir özelliktedir'' dedi.
MAKİNE BÜTÜN CEVİZ ÇEŞİTLERİ İÇİN KULLANILABİLECEK
Seyfettin Bozbaş, makineyi yaparken amaçlarının sadece ceviz içinin bütün olarak çıkması değil, Türkiye'de ve dünyada üretilebilen ceviz çeşitlerinde kullanılabilmesi olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Biz makinemizi programlanabilir yaptık ki; Türkiye'de ve dünyada üretilebilen bütün ceviz çeşitlerine uygulanabilir olsun. Eğer bir tek programlı olsaydı bu ya Gaziantep cevizini kıracaktı, ya da Karaman cevizini, veyahutta Amerikan, Şili cevizini kıracaktı. Diğer bölgelerde üretilen cevizleri kıramayacaktı. Veya inatla kırmak istersek aşırı bir şekilde fire ortaya çıkacaktı.
Biz bunu düşünerek makinemizi 15 tane program yüklüyoruz. 15 tane program; 15 yörenin cevizini hassas bir şekilde kırabilir demektir. Makinemizin tamamen verimli bir halde kullanılabilmesi için program seçimi çok önemlidir. Makinede ayıklama sistemi yoktur.''
Otomatik ceviz kırma makinesinde 4 kırıcı çene bulunduğunu, bunun kapasitesinin 3600/saat olduğunu ifade eden Bozbaş, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bunu arttırmak istediğimizde kırıcı çene sayısını 4'den 10'a çıkarıyoruz. Böylece ceviz kırım sayısı saatte 7 bin civarında gerçekleşiyor. Makinemizin patent başvurusundan önce Rus araştırma şirketinden inceleme raporlarını aldık. O rapora göre makinemiz dünyada tek programlanabilir ceviz kırma makinesidir. Makinemizin kırım oranı yüzde 100'dür. Makinede kırılan cevizlerin yüzde 80'i kaliteli cevizlerden ve ithal kaliteli cevizlerden yüzde 85 de kelebek olarak çıkmaktadır.''