Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Dünyada 11 ayda 24 milyar dolarlık inşaat işi aldık” dedi. <br/>Bakan Çağlayan, dünyanın en büyük 250 müteah...
Abone olEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Dünyada 11 ayda 24 milyar dolarlık inşaat işi aldık” dedi.
Bakan Çağlayan, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firma sıralamasında 38 firma ile ikinci sırada yer alan Türk müteahhitlik sektörünün bu başarısının tesadüf olmadığını bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini belirterek, 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde müteahhitlik sektörünün üstlendiği 235 projenin toplam bedelinin 23,7 milyar dolar olduğunu vurguladı. Bakan Çağlayan, 2013 yılında üstlenilen 235 proje ile müteahhitlik sektörünün bugüne kadar tüm dünyada üstlendiği proje sayısının 7 bin 303’e, proje bedelinin ise 263,8 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Firmalarımızın 2001 yılında üstlendikleri 110 projenin toplam bedeli 2,4 milyar dolar, 2002 yılında üstlendikleri 131 projenin toplam bedeli ise 2,5 milyar dolar iken, bugün 2013 yılı Kasım ayı içerisinde 1 ayda üstlendikleri projelerin toplam değerinin 3 milyar doları bulduğunu büyük bir memnuniyetle görüyoruz. 1972 yılından 2002 yılına kadar geçen 30 yılda tüm dünyada toplam 44 milyar dolarlık iş alınabilmişken, 2002 yılı sonundan bugüne üstlenilen proje miktarı 220 milyar doları aşmıştır. Bu başta Başbakanımızın yoğun gayretlerinin ve desteklerinin bir sonucu olurken, diğer yandan sektörden sorumlu olan bakanlığımızın ve yüz akımız olan müteahhitlik sektörümüzün bir başarısıdır. 2013 yılı Ocak-Kasım döneminde üstlenilen 23,7 milyar dolarlık projenin 10,2 milyar doları, bir başka ifadeyle yüzde 44’ü müteahhitlik sektörümüzün gözbebeği Türkmenistan’da üstlenildi. Türkmenistan 48 projede toplam 10,2 milyar dolar bedelle ilk sırada yer alırken, 26 proje ve 2,2 milyar dolar proje bedeliyle Rusya Federasyonu ikinci sırada, 48 proje 1,6 milyar dolar ile Irak üçüncü sırada, 10 proje ve 1,6 milyar dolar ile Kazakistan dördüncü sırada, 8 proje ve 1,5 milyar dolar ile Cezayir beşinci sırada yer alıyor. Bu rakamlarda sevindirici bir yön daha var. Türkmenistan’da firmalarımızın üstlendikleri 48 projenin ortalama bedeli 212,5 milyon dolar olurken, Rusya Federasyonu’nda üstlenilen projelerin ortalama bedeli 85 milyon dolar, Irak’ta üstlenilen projelerin ortalama bedeli 34 milyon dolar, Kazakistan’da üstlenilen projelerin ortalama bedeli 160 milyon dolar, Cezayir’de üstlenilen projelerin ortalama bedeli 188 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde üstlenilen tüm projelerin ortalama değeri ise 100 milyon doları aşmış durumda. Ortalama proje bedellerinin her geçen gün daha da yükselmesi, firmalarımızın çok nitelikli projelere imza attıklarının kanıtıdır.”
"2023 HEDEFİ 150 MİLYAR DOLAR"
Dünya ekonomisinde yaşanacak olumlu gelişmelerin Türk müteahhitlik sektörüne doğrudan yansıyacağını, müteahhitlik sektörünün dünya müteahhitlik pazarından aldıkları payı daha da artıracağını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
“Firmalarımız üstlendikleri projelerle hem Türk müteahhitlik sektörünün çıtasını her geçen gün üst noktalara taşımakta, hem inşaat malzemeleri ihracatımıza destek olmakta hem de Türkiye’den eleman götürerek istihdam olanağı yaratmaktadır. Ayrıca, inşaat malzemeleri ihracatına katkılar ve işçi döviz gelirleri ile cari açığın azalmasına destek vermektedir. Şirketlerimiz ve ülkemiz için kalıcı ve istikrarlı büyümenin anahtarı ihracattır. Daha fazla üretim ve daha fazla ihracatla çok daha sağlam bir ekonomi olacağız. Bu bakımdan Ekonomi Bakanlığı olarak hizmet ihracatımıza yönelik olarak da destek çalışmaları sürdürüyoruz. 2012’de 43.5 milyar dolar olan hizmet ihracatımızda 48 milyar doları asmayı hedefliyoruz. 2023 hedefi ise 150 milyar dolar. İnşaat hizmetleri de bu yoldaki önemli ihraç kalemlerimizden birisidir."
Bakan Çağlayan, teknik müşavirlik sektörünün Türk inşaat sanayinin yurt dışı pazarlardaki payının artırılması açısından önem taşıdığını kaydederek, "Ekonomi Bakanlığı olarak teknik müşavirlik sektörünün yurt dışındaki hedef pazarlara açılımı ve pazarlarda yer edinmesi için destek programı uyguluyoruz. Bugüne kadar Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek, Ürdün, Irak, İran, Gürcistan, Umman, Azerbaycan, Cezayir, Kenya, Uganda, Kırgızistan, Özbekistan ve Filistin’de gerçekleştirilecek nitelikli otoyol, liman, elektrik santrali, sulama, metro, bölgesel kalkınma planı hazırlanması projelerine Bakanlık olarak 15,1 milyon dolarlık sözleşme desteği taahhüdünde bulunduk. Bakanlık olarak müteahhitlik sektörümüzün yurt dışında daha fazla proje üstlenmesini temin etmek ve başka ülkelerin firmalarıyla ortak iş yapmalarını teşvik etmek için bir dizi etkinlik gerçekleştirdik. Irak pazarında Türk Japon firmalarının, Orta Asya pazarında ise Türk-Kore firmalarının işbirliğini öngören çalışmalar önümüzdeki dönemde de başka pazarlara yönelik olarak da devam edecek" diye konuştu.
(İHA)