BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,48
ALTIN 3.041,83
HABER /  GÜNCEL

Türk hackerların Rio alemi

İnternet üzerinden insanları dolandıran Türk Hackerlar, dolandırdıkları paralarla Rio Karnavalı'nda alem yaptı...

Abone ol

Bilişim Suçlar ve Sistemler Şube Müdürlüğü’ne gelen bazı kurum temsilcileri ve kişiler hesaplarının bilgileri dışında boşaltıldığını ileri sürerek şikayetçi oldu.

Bilişim dedektifleri şikayetin ardından konu ile ilgili çalışma başlattı. Yaklaşık 6 ay süren takibin ardından önceki gün operasyon yapıldı. ‘Karnaval’ adı verilen operasyonda 67 zanlı gözaltına alındı. 29 zanlı ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Şebekenin çalışma prensiplerini de deşifre edildi. Şebekenin beyin takımını hacker Azerbaycan uyruklu Hukuk fakültesi mezunu Neco lakaplı Nejat Karimow, junior lakaplı Cüneyt Tatlısoy, Şiki lakaplı Şevki Işınay ve Fatih Şağban’ın oluşturduğu belirlendi.

Hackerların internetteki sitelere virüslü dosya ve linkler gönderdikten sonra elde ettikleri hesap ve kimlik bilgilerini şebekenin sahtecilik elemanlarına gönderdikleri belirlendi. Müşteri bilgilerine uygun sahte belge, kimlik ve kredi kartları çıkaran şebekenin parayı 3 şekilde çektiği ortaya çıktı.

PARA ÜÇ ŞEKİLDE ÇEKİLİYOR

Birincisi hackerların havale ettiği ATM’lerden sahte kredi kartıyla, ikincisi kuyumculuk ve kontör satan işyerlerinden yüzde on komisyon ile ve bankalardan hazırlanan sahte kimliklerle.

RİO KARNAVALI'NDA PARALAR BİTTİ

Bilişim polisi tarafından gözaltına alınan şebekenin beyin takımının kazandıkları paraları Rio de Jenario’da yapılan karnavalda yedikleri belirlendi. Şubat ayında Brezilya’daki karnavala giden hacker Nejat Karimow, Şevki Işınay ile sevgilisi Rus uyruklu Sveta Aktuna’nın eğlenirken ve karnavalda çekilmiş fotoğrafları ve video görüntüleri bulundu. Nejat Karimow’un Brezilyalı bir kadın ile evli ve 1 çocuk sahibi olduğu anlaşıldı. Sorguları tamamlanan 38 zanlı adliyeye sevk edildi.

MÜŞTERİLERE UYARI

Yetkililer internet korsanlarından korunmak için şu tavsiyelerde bulundu. İnternetten elektronik posta olarak gönderilen banka güncelleme maillerine ve bilinmeyen spamları açmayın. Hesapları bulunan banka internet sayfalarına girerken kodlamalara çok dikkat edin. Örneğin virüslü sayfalarda sitenin bir ya da birkaç harfi eksik ya da yanlış yazılıyor. Örneğin abank.com.tr yerine ‘albank.com’, ‘isbank.com.tr’ yerine ‘isbankası.com.tr’ yazarak müşteriler aldatılıyor.