Türkiye ile Ermenistan arasındaki mutabakat metninin ayrıntısı ortaya çıktı. 5 önemli madde var ki içinde Karabağ yok.
Abone olÖnce komisyonlar oluşturulacak. Ayrıntılar için diplomatik ilişki kurulacak. Temsilcilikler açılacak ve sınırlar konuşulacak.
En önemli nokta ise ilişkileri normalleştirme mutabakatında Karabağ sorunun yer almaması... İşte mutabakat başlıkları;
Obama bugün o kelimeyi |
Ankara'da gözler Washington'a çevrilmiş durumda. Nedeni de 24 Nisan tarihi... Sözde Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü sayılıyor bu tarih... Obama da bugün konuyla ilgili bir açıklama yapacak. Merakla beklenen ise Obama'nın o konuşmada "soykırım" sözünü kullanıp kullanmayacağı... |
1-Ermenistan, Sovyetler ile Türkiye arasında imzalanan Kars anlaşmasını tanıyacak.
2-Soykırım iddialarının ele alınacağı tarih komisyonunu üçüncü ülkeler katılabilecek.
3-İki ülke arasındaki sınırlar açılacak. Ticaretin gelişimi için gerekli anlaşmalar yapılacak.
4-İki ülke önce Tiflis büyükelçilerini akredite edecek. Sonra karşılıklı büyükelçilik açacak.
5-Yol haritasıyla ilgili TBMM onayı gerektiren anlaşmalar meclise gelecek.
Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalizasyonu i
AZERBAYCAN NE DİYOR? |
Abdullah Gül'ün Bulgaristan yolculuğu |
çin iki tarafın üzerinde mutabık kaldıkları resmen duyurulan "yol haritası"nın, önce komisyonlar kurulmasını ve bu komisyonların sınırın açılması, diplomatik ilişki kurulması gibi birçok ayrıntıyı görüşmeyi içeriyor.
Bu süreçte iki taraf arasında vergi, ticaret, sınır, tarih ve diplomatik ilişki konularında komisyonlar kurulacak. Her başlığın ayrıntılarını bu komisyonlar çalışacak.
Karabağ ne olacak?
Ermenistan tarafında sınır kapısı açık olduğundan sınırın açılması konusunda kararını, gelişmelere göre Türkiye verecek. Kaynaklar sınır açılımının "aşamalı" olacağına dair bir kavramın olmadığını belirterek, "Sınır ya açıktır ya kapalıdır" dediler.
Sınır açılımında Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da atacağı adımlar önemli rol oynayacak. ABD’nin baskısıyla Dağlık Karabağ’a ilişkin ilk olumlu sinyallerin yaz ortalarında gelmesi bekleniyor.
Dağlık Karabağ sürecinin hızlanmasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 6 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve 7 Mayıs’ta Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la yapacağı görüşmelerin büyük önem taşıdığı belirtiliyor.