İktisat profesörü Türk erkeklerin bir yılda Rus hayat kadınlarına harcanan parayı açıkladı dudaklar uçukladı. İşte o hesap...
Abone ol Türkler bir yılda Rus hayat kadınlarına tam 600 milyon dolar harcıyor. Bu iddia Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hurşit Güneş. İşte Güneş'in o ilginç iddiası...Prof. Hurşit Güneş, Türk erkeklerinin fuhuş yapan Rus kadınlar aracılığıyla Rusya’ya büyük bir miktarda döviz kazandırdıklarını söyledi. Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Güneş, harcanan parayı ayda 50 milyon dolar olarak hesaplayarak "Almanya’dan 1.5 milyar dolar işçi dövizi geliyor, bunun yarısını dışarı yolluyoruz. Yani yılda 600 milyon dolar o... parası yolluyoruz dışarıya" dedi.
İşçi dövizlerinin yarısı
Erzurum’da yapılan "Küresel dalgalanmalar gölgesinde ekonomik beklentiler’ panelinde konuştu. Konuşmasında fuhuş sektöründe dönen paralara dikkat çeken Güneş, Türkiye’nin, Almanya’daki işçilerin gönderdiği dövizin neredeyse yarısı kadar parayı fuhuş yapan kadınlar aracılığıyla Rusya’ya gönderdiğini belirtti.
50 bin hayat kadını
Güneş, Rusya’da 500 bin hayat kadını olduğunu, bunların yüzde 10’unun Türkiye’de bulunduğunu ileri sürdü. Fuhuş yapan her kadının, Rusya’ya ayda 1000 dolar gönderdiğini dikkate alan Güneş, şu hesabı yaptı: "Ayda 50 milyon dolar, yılda 600 milyon dolar yapıyor. 600 milyon dolar ne parası ödüyoruz dışarıya? O... parası yolluyoruz."
Hesaptan düşmek lazım
Bu kalemin hesaplarda dikkati alınması gerektiğini savunan Güneş, şöyle konuştu: "Nasıl Almanya’dan işçi dövizlerimiz geliyor 1.5 milyar dolar. Geliyor ama onun yarısı kadar parayı da Nataşalara ödüyoruz. Bizim ekonomistler konuşuyor, ’Efendim, işçi dövizlerimizi yazdık, açık şu kadar oldu.’ İşçi dövizlerini yazıyorsun ama Nataşanın parasını yazmıyorsun. Onu da düş içinden bakayım. O zaman denge değişiyor tabi. Ama bunu konuşmuyoruz, konuşmamız lazım."
Herkesin enflasyonu farklı
Bu arada Türkiye’de enflasyonun herkes için eşit olmadığını anlatan Güneş, şunları söyledi: "Mesela gübrenin fiyatı yüzde 100’ün üzerinde arttı. Mazot derseniz o da arttı. Demek ki, çiftçinin enflasyonu daha yüksek. Gelelim bir asgari ücretlinin veya düşük gelirlinin enflasyonuna. Onlarınki de çok yüksek. Enflasyon yüzde 10 arttı ama gıda fiyatları yüzde 20’ye yakın arttı. Yoksul insanlar paralarıyla ancak karınlarını doyurabiliyorlar. Demek ki onların enflasyonu daha yüksek."