Türkler'e yönelik kin çıkarıldı, Yunan kilisesi isyan etti. Sonunda kilise kazandı.
Abone olEski Eğitim Bakanı Yanoku yeni kitabı destekliyordu |
Başbakan Kostas Karamanlis başkanlığındaki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi hükümetinin yeni Eğitim Bakanı, kitabın içeriğine dair ciddi çekinceler bulunduğu için bu kararı aldıklarını belirtti
Solcu muhalefet partileriyse bu kararı, hükümetin daha sağ politikalara doğru kayması olarak tanımlıyor.
BBC'nin Atina'daki muhabiri Malcolm Brabant, kararın Ortodoks Kilisesi'nin ve son seçimlerde parlamentoya girmeyi başaran aşırı sağcı LAOS partisinin zaferi olarak görüldüğünü söylüyor.
Yunan Ortodoks Kilisesi, kilisenin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı verilen bağımsızlık savaşında oynadığı rolün, olduğundan daha önemsiz gösterildiği gerekçesiyle kitaba karşı çıkıyordu.
LAOS partisi milletvekillerinden Makis Voridis, BBC'ye yaptığı açıklamada kitabın müfredattan kaldırılması kararının partisinin yaptığı baskı sonucu alındığını iddia etti.
Voridis, hükümetin Yunan halkının seçimlerde verdiği mesajı doğru okuduğunu ve Eski Eğitim Bakanı Marietta Yanaku'nun yeni kitapta ısrar ettiği için seçilmeyi başaramadığını belirtti.
Muhalefetteki Sol İttifak Partisi ise kitabın eğitimcilerin itirazları nedeniyle değil, aşırı milliyetçi ve dincilerin baskıları yüzünden müfredattan çekildiğini açıkladı.
TÜRK ASKERİ'NİN İZMİR'E GİRİŞİ
Kitabı destekleyenler, tarih anlatımındaki milliyetçi unsurların çıkarılmasının Türkiye ve Yunanistan arasındaki diyaloğu geliştireceğini belirtiyordu.
Kitabın en tartışmalı yönlerinden biri, Türk ordusunun İzmir'e girdiği 9 Eylül 1922'de yaşananların anlatılış biçimiyle ilgiliydi. Kitapta o günlerde İzmir limanında yaşananlar 'izdiham' olarak tanımlanıyordu.
Yunanlılarsa, Türk ordusu İzmir'e girdiğinde, binlerce Rum'un öldüğünü, onbinlercesinin de evlerini terketmek zorunda kaldığını belirtilyor.
Şimdilik eski tarih kitaplarının okutulacağı, ve yeni bir kitap yazılması için bir yarışma düzenleneceği açıklandı.