BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,15
ALTIN 2.974,11
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları açılışı yapıldı

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı 2. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları'nın açılışını yaptı.

Abone ol

Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen açılışa katılan Bakan Avcı, 2. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları'na katılan öğretmenleri ve öğrencileri kutladı.

Türk dünyasından ve Balkanlardan 12 ülkenin katılımıyla olimpiyat düzenlendiğini belirten Bakan Avcı, "Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı'nı hayata geçiren Eskişehir Valiliğimize ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Derneğimize teşekkürlerimizi sunuyorum. Türkiye olarak, Eskişehir olarak 2 yıldır Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarına ev sahipliği yapıyoruz. Bu faaliyete Türk dünyasının bütün bölgelerinden temsilciler katılıyor. Bu ev sahipliğinin bizim için özel anlamları var. Çünkü biz bilimde görkemli bir birikimin mirasçısıyız. Bilimin bugünkü seviyeye gelmesinde büyük katkı veren bilim insanlarının, alimlerinin tabii ve daimi mirasçılarıyız. Farabi'nin, İbni Sina'nın, Ali Kuşçu'nun, Harizmi'nin ve tabi Aziz Sancar'ın buluş ve icatlarının ilhamı bizim medeniyetimizin kodlarında kayıtlıdır. Eserleriyle bütün insanlığa hizmet eden bu alimlerin mirasçısı olmak bizim sorumluluğumuzu artırmaktadır" dedi.

"KENDİMİZİ TÜM İNSANLIĞA KARŞI SORUMLU HİSSEDİYORUZ"

Kendilerini tüm insanlığa karşı sorumlu hissettiklerini aktaran Bakan Avcı, sadece İstanbul'un değil Taşkent'in, Semerkant'ın, Buhara'nın, Şam'ın ve Bağdat'ın da medreselerini ve mabetlerini üzerilerinde hissettiklerini söyledi. Bakan Avcı, "Mirasçısı olduğumuz bilim anlayışı insanlığın hayrına çalışmayı esas alan bir anlayıştır. Kitle imha silahlarına yol açan başka ülkelere ve toplumlara üstünlük sağlamaya ayarlı bilimsel çalışmalara bizim tarihimizde rastlayamazsınız. Bizim alimlerimizden geriye sadece bütün insanların faydasına sunulmuş çalışmalar kalmıştır. Bu hepimiz için iftihar meselesidir. İslam dünyasının yetiştirdiği bilim adamları, 'En hayırlınız insanlığa faydalı olandır' emrine uygun davranmışlardır. Onların, arkalarında kendilerinden sonra gelecek nesilleri utandıracak bir miras bırakmadıklarını biliyoruz. Bu gerçek bizim bundan sonraki çalışmalarımıza da ışık tutmalıdır. Onlara ilham olan hakikatleri yeniden hayata geçirmeli ve o ilklerin hayat bulduğu kültür ve medeniyet kodlarına dönmeliyiz" şeklinde konuştu.

"OLİMPİYAT YERİNE ŞÖLEN DİYELİM"

Etkinliğin yeni bilim adamlarının yetişmesine vesile olmasını dileyen Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Geçtiğimiz yıl birincisi yapılan bu olimpiyatların uzun yıllar devam etmesini ve Türk dünyasından yeni bilim adamlarının yetişmesine vesile olmasını diliyorum. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren etkinliğimizin adını da olimpiyat değil de şölen olarak değiştirelim. Dolayısıyla bugünden itibaren ben bu kullanımı başlatmış olayım. Şölene katılan öğrencilerimiz de şu anda aramızda. Onların bu emanete ve mirasa sahip çıkacaklarından eminim."

"40 PROJEYİ SEÇMEK İÇİN 2 JÜRİ TAM GÜN MESAİ YAPTI"

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise konuşmasında, olimpiyata olan ilgiden bahsetti. Vali Tuna, "Tasarım ve Buluş dalında yurt içi ve yurt dışından toplam bin 257 başvuru yapıldı. Birbirinden değerli bu projelerden yurt içinden 60 proje ve yurt dışından 40 projeyi seçmek için jüri 2 tam gün mesai yapmıştır. Üretilen projeler bizim için çok değerlidir. Başarılarınızın devamını diliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Avcı ve Vali Tuna'ya Kırgız öğrenciler tarafından yöresel kıyafet giydirildi. Kurdele kesiminin yapılmasının ardından Bakan Avcı ve beraberindeki heyet, stantları gezdi. Projeleri ilgiyle inceleyen Bakan Avcı, öğrencilerle yakından ilgilendi.