Arap ülkelerinde yayınlanan Türk dizileri din adamlarını ayağa kaldırdı. Bakın neler söylüyorlar?
Abone olArap ülkelerinde büyük ilgi toplayan ve bazı ülkelerde "aile huzurunu bozduğu" gerekçesiyle tartışmalara neden olan Türk yapımı "Gümüş" dizisi, "Pembe dizi, Arap geleneklerini sarsıyor" başlığıyla yabancı ajanslarda da haber oldu.
Associated Press ajansı, yurt dışında "Nur" adıyla yayınlanan dizinin Gazze Şeridi'nden Riyad'a, birçok yerde aylardır büyük ilgiyle izlendiğini kaydetti.
İLİŞKİLER FARKLI GELİYOR
Diziye duyulan ilginin tek nedeninin, "Mohannad" adını taşıyan, erkek kahraman "Mehmet"in (Kıvanç Tatlıtuğ) görüntüsünün değil, dizideki ilişkilerin, erkek egemen muhafazakar toplumlara "farklı" gelmesi olduğu belirtildi.
Mehmet ve "Nur" adını taşıyan "Gümüş"ün (Songül Öden) dizide canlandırdıkları ilişkinin, modern ve eşitlikçi bir evlilik hayatını temsil ettiği, bunun da Müslüman Orta Doğu toplumlarının normlarıyla "çatıştığı" kaydedildi.
TÜRK DİZİSİ İZLEMEK CAİZ DEĞİLDİR
Batı Şeria ve Suudi Arabistan'da bazı din adamlarının dizinin "İslam'la örtüşmediği" ve izlenmemesi gerektiği yönünde fikir beyan ettikleri belirtilerek, ancak buna rağmen "dizinin, değişimin tohumlarını atıyor olabileceği" öne sürüldü.
DİZİ ÇALIŞMAK İÇİN İLHAM VERDİ
Ürdünlü 24 yaşındaki ev kadını Heba Hamdan, okulu biter bitmez evlendiğini ve dizinin kendisine "iş bulmak ve çalışmak" konusunda ilham verdiğini, Mehmet'in davranışlarını kocasına örnek gösterdiğini belirtiyor.
Türkiye'nin, Müslüman bir ülke olarak, Arap ülkelerindeki izleyiciler için Batı yapımlarından daha fazla "özdeşleşme" imkanı yarattığı kaydedilen haberde, dizinin kadın izleyicilerinin "özgür kadın karakteri" örnek aldıkları ifade ediliyor.
Batı Şeria'daki Bir Zeit Üniversitesi'nde kadın çalışmaları alanında görev yapan öğretim üyesi Islah Jad, dizinin "farklı yaşam biçimleri benimseyen Müslümanlar olduğunu" gösterdiğini söyledi. Dizinin bazı "aykırı" sahnelerinin, Arap ülkelerine "uyumlu hale getirilmesine" rağmen, din adamlarının diziye karşı vaazlar verdikleri kaydediliyor.
Nablus'da vaaz veren Hamas üyesi milletvekili Hamid Bitavi, "Bu diziler, İslam inancı, değerleri ve gelenekleriyle çatışıyor" diye konuştu.
Suudi Arabistan uydu kanalı MBC'de yayınlanan diziyi, bu ülkede 3-4 milyon kişinin izlediği belirtiliyor. Haberde, Batı Şeria ve Gazze'de dizi saatinde sokakların boşaldığı ve sessizleştiği, Riyad ve El Halil'de, yeni doğan bebeklere Mohannad ve Nur isimlerinin verildiği kaydedildi.
Bazı giyim mağazalarının, dizideki karakterlerin giydiği kıyafetleri satmaya başladıkları, bölgedeki elektrik kesintileri nedeniyle birçok ailenin saatlerini kurarak, "tekrar bölümleri"ni izlediği, dizinin çekildiği yalıyı görmek için çok sayıda Arap turistin İstanbul'a geldiği belirtiliyor.
Suudi gazetesi El Riyad'da da diziyle ilgili bir karikatür yayınlandı. Karikatürde, bir adam elinde Mohannad'ın fotoğrafıyla bir estetik cerrahın kapısına dayanıyor.
Nabluslu devlet memuru Muhammed Darağmeh, çocukları diziyi seyretmesin diye MBC kanalını evde engellediğini ama bütün aile bir akrabalarının evine gidip diziyi izlemeye başlayınca kanalı yeniden açtığını anlatıyor.
Haberde, "Nur'un etkisinin kalıcı olup olmayacağının belli olmadığı" ancak dizinin final bölümünün, Ramazan'dan önce 30 Ağustos'ta yayınlanacağı kaydediliyor.