Bazı Türk dizilerinin Azerbaycan'da çekilmesine yönelik proje hazırlandı. Türk dizileri, Azerbaycan'da da turizmin gelişmesine katkı sağlayacak.
Abone olAzerbaycan, son yıllarda tarihi, kültürü, doğası, mineral su kaynakları, ham petrolün şifa kaynağı olarak kullanıldığı Naftalan bölgesi, antik mimarisi, özgün kültürü ve ulusal mutfağıyla dünya turizminin dikkatini çekti.
Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Almanya ve Dubai'de turizm temsilcilikleri açan Azerbaycan, bu sayede sektörü geliştirmeyi hedefliyor.
Azerbaycan Turizm Temsilciliği Türkiye Yönetici Direktörü Nurlana Çakmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki turizm temsilciliğini 5 ay önce açtıklarını söyledi.
Azerbaycan'ın her zaman Türkiye'nin arkasında olduğunu ve dostluğunu gösterdiğini, ilişkileri halk nezdinde daha da kuvvetlendirmek için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Çakmak, şöyle konuştu:
"Ülkemizi doğal ve tarihi güzellikleri ile her açıdan tanıtmaya çalışıyoruz. Azerbaycan'ı tanıtırken Türk halkının duygularına hitap ederek mesajlarımızı vermeye çalışıyoruz. Ülkenin turizm merkezi olması için bazı çalışmalar yapıyoruz. Görsel ve yazılı medyada aktif olmak istiyoruz. Azerbaycan'ı öncelikle Türk turistler ziyaret etmeli. Azerbaycan ile Türkiye birbirine çok benziyor ancak Türk turistler, kardeşliğini ve duygusal bağını göstermek için ülkeyi ziyaret edebilir."
Çakmak, ülkede turizmin gelişmesi için projeler geliştirdiklerini, bu kapsamda Azerbaycan'da Türk film festivali düzenlemeyi planladıklarını belirtti.
Türk dizilerinin sadece Azerbaycan'da değil dünyanın birçok ülkesinde yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Çakmak, şunları anlattı:
"Bazı turistler dizilerden bayağı bilgi ediniyor ve Türkiye'ye gelmek için hevesleniyor. Biz de Türk film festivalini Azerbaycan'da yapmak istiyoruz. Bunun sonucunda sevilen dizi oyuncuları buraya geldiğinde, onları izleyenler de Azerbaycan'ı merak edecek, görmek isteyecek. Azerbaycan'ın seçilmiş bir bölgesinde sevilen dizilerin bir bölümünün çekilmesi de olabilir. Böyle bir proje hazırladık. Türkiye'ye gelen turistlerin çoğu dizideki yeri arıyor. Dizilerden dolayı bile ülkeyi ziyaret eden insanlar olabiliyor. O yüzden böyle bir şey düşünüyoruz. Karşılıklı konserler yapılmasını da planlıyoruz."
VİZE KAPIDA UYGULANIYOR
Çakmak, turizm sektörünün daha da geliştirilmesi için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in desteğiyle önemli adımların atıldığını söyledi.
Türkiye dahil 12 ülkeye kapıda vize uygulandığını, bunun sonucunda ülkeye gelenlerin sayısının arttığını bildiren Çakmak, "Vize kapıda uygulanıyor ve bu iyi bir şey. Geçen hafta da elektronik vize sistemine geçişle ilgili Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev tarafından bir genelge imzalandı. Elektronik vizede özel yerlere gitmeye kalmadan 3 gün içerisinde vizenizi alıp Azerbaycan'a gelebilirsiniz. Bu bile turizmin gelişmesi için önemli bir adımdır." diye konuştu.
Her ülkenin kendine özgü markasının bulunduğunu, Azerbaycan'ın markasının "çok kültürlülük ve yüksek toleranslılık" olduğunu ve Cumhurbaşkanı Aliyev'in, bu seneyi "Çok Kültürlülük Yılı" ilan ettiğini anımsatan Çakmak, şu değerlendirmede bulundu:
"Her ırktan, dinden herkesi kucaklarız, saygı duyarız. Bir turist, başka ülkeye, Avrupa'ya niye gitmek ister? Kültürel merakını gidermek, müzeleri gezmek, tarihi eserleri görmek için. Bunların hepsi Azerbaycan'da fazlasıyla var. Azerbaycan'a gelecek olan turistler kendilerini güvenli hissedecek. İstediği gibi alışveriş yapabilecek. Aklınıza gelmez belki ama Azerbaycan'da her türlü markaların ürünleri bulunmaktadır. Alışverişinizi yapabilir, güzel restoranlarda yemeğinizi yiyebilirsiniz. Avrupa ve Türk mutfağının yanı sıra yerli mutfağımız çok iyidir. Türk turistin çok zevk ve keyif alarak Bakü'den döneceklerinin garantisini veriyoruz."
SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN BÜYÜK POTANSİYELİ VAR
Çakmak, Azerbaycan'ın doğal çamur sularının sağlık turizmi için önemli olduğunu, Naftalana kentinde bulunan bu suların 70'ten fazla hastalığa iyi geldiğini ve bölgede petrol banyolarının yapıldığını belirterek, güzellik ve sağlık isteyenlerin bölgeyi ziyaret edebileceğini söyledi.
Sağlık turizmi açısından Azerbaycan'ın büyük bir potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Çakmak, ülkede gastronomi, eko-turizm ve avcılık turizminin de geliştiğini ifade etti.
Çakmak, insanlar tatilini güvenli bir şekilde ülkede geçirebileceğini, Azerbaycan'da güvenlik sorunu bulunmadığını vurguladı.
Hedeflerinin Bakü başta olmak üzere Lenkeran, Nahçıvan, Quba, Qebele, Gence, Qax ve Şeki gibi önemli bölgeleri alternatif turizm merkezi olarak sunmak olduğunu dile getiren Çakmak, kısa tatil için diğer bölgeleri de tatil destinasyonu olarak Türk halkına tanıtmak tanıtmak istediklerini belirtti.
Çakmak, kendileri için Azeri kelimesinin kullanılmasını istemediklerini, bu kelimenin Sovyet ideologlarınca dayatılmış bir ifade olduğunu vurgulayarak, "Türkleşmiş Fars grubunun ismidir Azeri. Şu anda da Azeriler var ama onların bizimle alakası yok. Azerbaycan'ın anayasasında da ulus kimliği Azerbaycanlı yazıyor. Bu nedenle lütfen bize 'Azeri' değil, 'Azerbaycanlı' diye müracaat edin." diye konuştu.