BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Türk Büyükelçiliği'ne roketli saldırı

Türkiye'nin Irak ile yaşadığı gerilimin tam ortasında Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'ne roketli saldırı düzenlendi.

Abone ol

Irak'ta Türk büyükelçiliğinin yakınına 3 roket atıldı. Roketlerden birinin elçiliğin dışındaki koruma duvarına isabet etti

Başbakan Erdoğan'ın yakınındaki isim Ömer Çelik'ten saldırıya ilişkin kritik açıklamalar geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, Irak Başbakanı Maliki'nin Türkiye aleyhine yaptığı konuşmaya dikkat çekti.

YARALANAN OLMADI

 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk Büyükelçiliğine yerel saatle 13.10'da roket güdümlü iki el bombası atıldı. Bombalardan biri Büyükelçiliğin dış koruma duvarı önündeki beton bloklara isabet etti. Diğeri ise Büyükelçilik yakınındaki yola düştü. Saldırıda can kaybı ya da yaralananın olmadı.

DAVUTOĞLU BÜYÜKELÇİYİ ARADI

Brüksel'de resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Bağdat Büyükelçisi Yunus Demirer'i telefonla arayarak, Büyükelçi ve personeline geçmiş olsun dileklerini iletti.
Büyükelçi Demirer'in olayla ilgili Irak makamlarıyla temas halinde olduğu öğrenildi.

IRAK İLE YAŞANAN GERİLİMİN TAM ORTASINDA SALDIRI

Öte yandan saldırının Türkiye'nin Irak'la ilişkilerinin gerginleştiği bir dönemde meydana gelmesi dikkat çekti. Irak Başbakanı Maliki'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar üzerine iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini çağırarak rahatsızlıklarını iletilmişti. Gerilen iplerin ardından gelen saldırı, bu açıdan da dikkat çekti.

MALİKİ HEDEF GÖSTERDİ İMASI

Saldırıya ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden bilgi verdi.. Çelik'in hedefinde Irak hükümeti ve Türkiye'yi içişlerine karışmakla suçlayan Maliki vardı:

"Irak hukumetinin Turkiye aleyhine beyanat vermek yerine, Turk buyukelciliginin guvenligi konusunda hassas olmasi gerekir. Bu saldiri ile ilgili pesinen kimseyi suclayamayiz. Ama Irak Basbakaninin surekli Turkiye aleyhine beyanat verdigi bir donemde Turk buyukelciliginin en ust duzeyde korunmasini beklemek hakkimizdir. Bu Irak hukumetinin mukellefiyetidir. Irak Basbakani Maliki, Turkiye aleyhine beyanatlar verdigi andan itibaren, buyukelciligimizin guvenligini en ust duzeye cikarmaliydi..

MALİKİ NE DEMİŞTİ? 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’la igili yorumlarını sert tepki göstermişti. El-Hurra televizyonuna konuşan Irak Başbakanı Maliki, “iç işlerimize karışmayın” mesajı vermişti:

"Türkiye bölgeye felaket ve iç savaş getirebilecek bir rol oynuyor. Ancak bunun sonucunda zararlı çıkan Türkiye olur, çünkü birçok mezhep ve farklı kökenli etnik gruplar barındırıyor.”