Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye'nin boykot tehdidinin, Fransız şirketlerini endişelendirdiğini yazdı
Abone olGazetenin yarınki sayısında yayımlanacak haberde, Fransız işadamlarının, Ermeni soykırımı'nın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini 'siyasetçilerin sorumsuzluğu' olarak gördükleri belirtildi.
Haberde, Fransa'nın Türkiye'deki Dış Ticaret Danışmanları Başkanı Guillame Rougier-Briere'nin, "Fransız siyasetçilerinin tutumu sorumsuzcadır. Bu durum bizi Türkiye ile Fransa arasındaki en ciddi krize doğru götürebilir" dediği aktarıldı.
Le Monde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rougier-Briere'yi bu konuda uyardığını da hatırlattı.
Gazetenin haberinde, Fransız işadamlarının bütün siyasi partilerinin başkanlarına gönderdikleri mektupta 'bu yönde bir oylamanın ciddi biçimde çabaları sekteye uğratacağını ve faaliyetlerinin zarar göreceğini' yazdığını da vurguladı.
Zarar görecek Fransız şirketleri
'Ermeni soykırımı' yasa tasarısının gündeme gelmesinden en çok etkilenecek şirketlerden birinin Türkiye'nin ilk nükleer santralini yapmak isteyen Areva olacağını ileri sürülen haberde, öncelikli olarak devlet ve orduyla iş yapan şirketlerin etkileneceği kaydedildi.
Le Monde, büyük tüketim ürünlerinin boykotunun da gündeme gelebileceği konusunda uyararak, Le Monde, Danone ve L'oreal şirketlerini örnek gösterdi.
Haberde ayrıca Türkiye'de bir banka satın almak isteyen Societe General Bankası'nın da olası bir boykottan ciddi biçimde etkileneceği belirtildi.
"Eşi görülmemiş bir kriz olabilir"
Fransa'nın 2001 yılında Ermeni soykırımı iddialarını tanımasının ardından Türkiye'nin boykot uyguladığını, ancak bu boykotun ülkenin içine düştüğü büyük ekonomik kriz nedeniyle fazla etkili olamadığını yazan gazete, bugün Türkiye'nin ekonomik durumu daha istikrarlı diyerek 'şimdi bir boykot olması halinde daha uzun süreli ve etkili olur' yorumunu yaptı.
Haberde, Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Dominique Lagarde'nin 14 haziran günü 40 işadamı ile birlikte Türkiye'yi ziyaret edeceği de hatırlatıldı.
Haberde, teklifin yasalaşması halinde 'iki ülke arasında daha önce eşi görülmemiş bir kriz yaşanabileceği' görüşü dile getirildi.
Fransız Ulusal Meclisi Genel Kurulu'nda oylamaya sunulacak yasa teklifi, 'Ermeni soykırımı'nı inkar etmeyi 1 yıla kadar hapis ve 45 bin euro para cezası ile cezalandırmayı öngörüyor.Yasa teklifi, Fransa Meclisi'nde 18 mayısta genel kurulda oylamaya sunulacak.
Fransa Parlamentosu'nun 2001 yılında soykırım iddialarını resmen tanıdığını beyan eden bir yasayı kabul etmesi, Paris ile Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerde ciddi gerginlik yaratmıştı.
Atatürkçü Düşünce Derneği'nden boykot
Atatürkçü Düşünce Derneği, Fransız mallarını boykot kararı aldı.
ADD Antalya Şube Başkanı Mustafa Durna yaptığı yazılı açıklamada, genel merkezin çağrısıyla 500'ü aşkın şube tarafından Fransız mallarının boykot edileceğini bildirdi.
Durna, yarın saat 11.00'de tüm şubeler tarafından yapılacak eş zamanlı basın açıklamasıyla Fransız şirketlerin listesinin dağıtılacağını ifade ederek, halka bu ürünleri kullanmama çağrısında bulunacaklarını kaydetti.
Paris Büyükelçisi Korutürk Paris'e döndü
Dışişleri Bakanlığı tarafından istişarelerde bulunmak üzere hafta başında Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk, bugün Paris'e döndü.
Paris Büyükelçiliği Basın Müşavirliği, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, ''Büyükelçi Korutürk'ün Sosyalist Parti'nin yasa teklifini protesto etmek için geri çağrıldığı'' yolunda Fransız basınında çıkan haberlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını bildirmişti.
Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'nda değerlendirme toplantılarına katılan Korutürk, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmişti.
Ermeni tezleri
Ermeni Diasporası, Tehcir Kanunu'nun uygulamaya konulmasıyla 1915-1916 yılları arasında hayatını kaybeden Ermeni sayısının 1.5 milyon olduğunu savunuyor.
Ermeni soykırım iddialarını tanıyan ülkeler şöyle:
Fransa
İtalya
Rusya
Kanada
Yunanistan
Arjantin
Slovakya
Avustralya
İsveç
Güney Kıbrıs
Uruguay
İsviçre
İsveç
Belçika
Polonya
Kaynak: