Bilkent Cyberpark'da yer alan JeoIT firmasının bu konuyu daha derinlemesine araştırmak üzere başlattığı TÜBİTAK projesinin sonuçları dünya çapında yankı yapacak gibi görünüyor.
Abone olTabletlerin okullarda yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte çocukları ellerinde tuttukları ekranlara bakarken görmeye alışıyoruz. Ancak araştırmalar sosyal gelişim açısından kritik yaşlarda mobil cihazların empati ve yüz yüze iletişim üzerinde olumsuz etki yarattığını gösteriyor. Bilkent Cyberpark'da yer alan JeoIT firmasının bu konuyu daha derinlemesine araştırmak üzere başlattığı TÜBİTAK projesinin sonuçları dünya çapında yankı yapacak gibi görünüyor.
JeoIT'nin ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü araştırmalar aynı ortamda mobil oyun oynayan çocukların hemen hemen hiç konuşmadığını gösteriyor. Bu ebeveynler için şaşırtıcı olmayabilir, ancak proje kapsamında geliştirilen yeni mobil oyun teknolojisini kullanan çocuklarda iletişim % 80 seviyesine çıkıyor. Bu çalışma mobil cihazların oluşturduğu asosyalliğin kaçınılmaz olmadığının kanıtı.
Projenin yürütücüsü Yavuz Eren, 'Çocukların sosyal gelişimi üzerinde olumlu etki yaratabileceğimizi düşünüyorduk, ancak bu kadar büyük bir fark çıkması bizi hem şaşırttı, hem de çok mutlu etti.' açıklamasını yaptı.
'Seaburbs' adını verdikleri teknoloji ile yaratılan ilk oyun aynı odada bulunan çocukların ortak bir yemeği pişirirken tablet veya telefonlarını kesme tahtası, karıştırma kabı ve tava gibi kullanmalarına izin veriyor. Bu oyun zengin sosyal etkileşimi artırdığı gibi sonrasında yapılan anketlerde açık ara farkla tercih edilmiş. Bu teknolojinin ululararası başarı potansiyelini değerlendirmek isteyen JeoIT firması 'Mystic Ram Studios' markası altında 'Seaburbs'ü kitlesel fonlamaya açıyor.
Daha fazla bilgi için takip edebilirsiniz.