BIST 9.928
DOLAR 34,14
EURO 38,01
ALTIN 2.881,29
HABER /  GÜNCEL

Türk askerine Gazze formülü

Türk Barış Gücü'nün Gazze'ye gitmesi için büyük baskı var. Üstelik formül de şimdiden hazır bile...

Abone ol

Mısır Hamas'a Türk barış gücünün sınırdaki tüneller çevresine konuşlanmasını kabul etmesi için büyük baskı yapıyor. 

TÜRK ASKERİ TÜNELLERDEN SORUMLU OLACAK

Haberi Financial Times verdi: Plana göre Türk askeri Mısır ile Gazze arasındaki sayıları 500'ü bulan tünellerin denetiminden sorumlu olacak. Tünellerden silah, insan, hayvan, gıda ve her türlü maddenin kaçırılmasını engelleyecek. Bu da Mehmetçiğin her kaçakçılık faaliyetinde Hamas militanlarıyla bire bir karşı karşıya gelmesi anlamına geliyor.

TÜNELLER KONTROL ALTINA ALINMADAN ATEŞKES OLMAZ

Mısırlı diplomatların Financial Times gazetesine verdiği bilgiye göre İsrail ancak Hamas'ın yeniden silahlanmasını engelleyecek bir formül bulunması durumunda ateşkese onay verecek. Bu da Mısır sınırındaki tünellerin kontrol altına alınmasından geçiyor. Mısır bu konuda Hamas'a tünellerin Türk askerleri tarafından kontrol edilmesini kabul etmesi yönünde büyük baskı yapıyor.

GAZZE İSTEMİYOR

Türk askeri sadece tünellerden değil Mısır ile Gazze arasındaki sınırın korunmasından da sorumlu olacak. Türk askerinin yanısıra Hamas'ın boyun eğmesiyle birlikte Gazze'ye dönecek olan Filistin yönetiminin El Fetih üyesi polisleri de sınırda ve tüneller çevresinde görev yapacak. Hamas ise bu tekliflere Gazze'de yabancı asker istemediklerini, "yabancı askerlerin Filistin'in değil İsrail'in menfaatini koruyacağını söyleyerek" yanıt veriyor.