Türkiye, Lübnan'da 'Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'ndeki 250 askerini çekme kararı aldı.
Abone olKarar, Beyrut'ta 2 Türk pilotun kaçırılmasından önce verilmişti, ancak Türk yetkililer, "Kararın önemli bir gerekçesi, Türklerin bir süredir Lübnan'da hedef olmasıydı" dedi. Ankara, Birleşmiş Milletler ile yapılan değerlendirmelerin sonucunda bu adımı attı.
Türkiye, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'nden, karada görev yapan 250 askerini çekme kararı aldı. Dışişleri kaynakları, kararın 9 Ağustos'ta kaçırılan iki pilotla ilgili olmadığını, daha önce alındığını söyledi. Ancak perde arkasında, Türkiye'nin bu kararı almasında, lübnan'daki güvenlik kaygıları önemli bir yer tuttu.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Lübnanlı hacılar Suriyeli muhalifler tarafından kaçırıldıktan sonra Türkler hedef haline gelmişti. 2012 yılında kaçırılan Türk işadamı Aydın Tufan Tekin, bunun önemli göstergelerinden biriydi.
Türk yetkililer, "bu kaygılarla, bir süredir Lübnan'da görünürlülüğün azaltılması konusunda fikirler tartışılıyordu. Özellikle karada görev yapan istihkam bölüğünün, Hizbullah'ın da etkili olduğu güney bölgesinde görev yapması da o kaygıların arasındaydı" değerlendirmesini yaptı.
Edinilen bilgilere göre iç değerlendirmelerin ardından, Ankara, Birleşmiş Milletler'e "Güneydeki istihkam bölüğünü çekersek barış gücü çalışmaları sekteye uğrar mı?" sorusunu yöneltti.
Konuyu değerlendiren Birleşmiş Milletler sorun olmayacağını Türkiye'ye iletti ve Ankara bunun üzerine açık hedef olabilecek kara birliklerini çekme kararı aldı. Daha az riskli olduğu için Birleşmiş Milletler'e deniz gücü ile katkı vermeye devam etmeyi kararlaştırdı.