Ebedi müttefikimiz(!) ABD'li başkanların Türkiye'ye bakış açıları ortaya çıktı. İşte Reagan'ın Türkiye'ye bakış;
Abone ol’Reagan Günceleri’ isimli 767 sayfalık kitapta başkanlık dönemine ait hatıralar yer alıyor. Anılarında ’Türk askerinin 6 bin, ABDaskerinin 90 bin dolara mal olduğunu’ yazan Reagan’ın HarperCollins yayınevince basılan günlüklerindeki Türkiye ile ilgili notlar şöyle:
8 Ağustos 1985 Dış Yardım Yasası’nın imza töreni yapıldı. 1981’den bu yana yasayı ilk kez imzalıyorum. Yasaya tahsis edilen miktardan daha fazla para istedim. Ama bunun milli güvenliğimizin bir parçası olduğunu anlayamıyorlar. Örneğin, Türkiye’ye güvenlik yardımı bizim de güvenliğimizin bir parçası. Bir Türk askeri yılda 6 bin dolara mal oluyor. Eğer onu bir Amerikan askeriyle değiştirmeye mecbur kalırsak maliyet 90 bin dolara çıkıyor.
TÜRKLER KIZGIN
6 Ağustos 1987 Kongre bir yasa tasarısını tartışmaya başladı. Tasarı, Osmanlı İmparatorluğu iktidarında Türkler’in Ermeniler’e zulm yaptıklarını kabul etmelerini talep ediyor. Türk dostlarımız ise bu tasarı nedeniyle çok kızgınlar.
14 Eylül Milli Güvenlik Konseyi’nde General Powell Akdeniz’de başarılı iki eylem gerçekleştirdiğimizi bildirdi. İki uçak kaçıran hava korsanını Beyrut’u terk edip Kıbrıs’a gelmeye ikna ettik ve uyuşturucu baronu ’Mr. Big’in (Bay Büyük) yürüteceği yeni bir iş olduğunu söyleyerek para teklif ettik. Mr. Big’in yatına konuk olduğunu sanan korsanı, FBI ajanları karşıladı ve tutukladı. Yeni bir Kuveyt konvoyu da Basra Körfezi’nden geçiyor. Libya, Türk hava sahasını kullanarak İran’a uçak gönderiyor.
1988-1989 arası
27 Haziran Türkiye Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ziyaretinden önce bilgilendirme toplantısına katıldım.
28 Haziran Milli Güvenlik Konseyi toplantısında, Soykırım Müzesi konusunu ben açtım. Birileri 1915’de Ermenilerin Türkler tarafından katledildiği ithafıyla bu müzede bir oda açılmasını onaylamış. Ben buna karşıyım ama ne yapacağımız bilmiyorum.
1 Ağustos Buluştuğum Kıbrıs Cumhurbaşkanı George Vassiliou, Türk-Yunan ayrılığını ortadan kaldırıp Ada’yı birleştirmeye kararlı görünüyor.
11 Ocak 1989 Türkler ve Rumlar bir Türk limanı üzerinde uzlaşmaya çalışıyorlar. Rumlar limanın uluslararası kontrol altında olmasını düşünüyor. Gizli, çok gizli bir sorun..
Suikastı gizli radyo mesajıyla öğrenmiş
18 Haziran 1988 Aldığımız gizli bir radyo mesajına göre, Başbakan Turgut Özal’a bir suikast düzenlenmiş. Suikast başarısız olmuş.
Onunla Yunan Başbakanı’ndan daha iyi anlaşıyoruz
Reagan’ın dönemin Başbakanı Turgut Özal’la buluşmalarını günlüğüne şöyle not düşmüş:
2 Nisan 1985 Türkiye Başbakanı Turgut Özal ziyaretime geldi. Onunla Yunan Başbakanı’ndan daha iyi anlaşıyoruz.
5 Şubat 1987 Türk Başbakanı Turgut Özal ile yine buluştuk.
27 Mayıs 1987 Özal ile Türkiye’deki Büyükelçimiz Straus Hupe’u konuştuk. Hupe, 85 yaşında ve biraz yavaşlamaya başlamış. Yerine kimi getireceğimizi müzakere ettik.
15 Aralık 1988 Türk Başbakanı Turgut Özal ile buluştuk. Kısa ama hoş bir toplantı oldu, onunla iyi ilişki içindeyiz. Daha fazla askeri desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Ancak verebileceğimizi sanmıyorum, bir sürü ülkeye yardımı kısıtladık.