BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,30
ALTIN 2.842,56
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Türk-Alman Üniversitesi'ne ilk taş konuldu

Beykoz'da inşa edilecek olan Türk-Alman Üniversitesi'nin temel atma törenine iki ülkenin de Cumhurbaşkanları katıldı.

Abone ol

Türk-Alman Üniversitesi’nin ‘İlk Taşı’ iki ülkenin cumhurbaşkanlarının katılımıyla düzenlenen törenle yerine konuldu.

Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacak olan Türk-Alman Üniversitesi’nin ilk taşının konulması töreni, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Federal Cumhurbaşkanı Christian Wullf’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Üniversitenin inşa edileceği Beykoz’daki alanda yapılan törene iki ülkenin Cumhurbaşkanı ve Eşlerinin yanı sıra; Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, çeşitli üniversitelerin rektörleri, meclis üyeleri ve davetliler katıldı.

12 hektarlık alan

İstanbul’un ve Boğaz’ın incisi Beykoz’da 12 hektarlık geniş bir alan üzerine inşa edilecek olan üniversitenin ilk adımının atıldığı törende konuşan Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ziya Şanal, “Yüksek öğretim ve akademik araştırmalar alanında iki ülkenin işbirliğini geliştirmek, karşılıklı olarak insan gücü ve teknolojinin gelişmesine katkı sağlayacak olan üniversite iki ülkeye hayırlı olsun. Üniversitemiz 10 Nisan 2010 tarihinde 5979 sayılı kanunla yürürlüğe girmiştir. Anlaşmaya göre, üniversite Türk Yükseköğretim mevzuatına tabi olacak, iki ülkede geçerli olacak diplomalar verilecektir. Başlangıçta fen, hukuk, iktisadi, idari, kültür, sosyal bilimler ve mühendislik fakültelerinden oluşacaktır. Üniversitenin arazi tahsisi, altyapının oluşturulması Türkiye tarafından üstlenilmiş, Almanya ise Alman öğretim görevlisi sağlamayı taahhüt etmiştir” dedi. 

Alman Cumhurbaşkanı

 Almanya Federal Cumhurbaşkanı Christian Wullf ise, Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğu gibi Türkiye’nin de Avrupa’ya ihtiyacı olduğunu belirterek, üniversitenin iki ülke arasında eğitim ve araştırma alanındaki köklü işbirliğini sürdüreceğini ifade etti. Türkiye ile Almanya arasındaki ikili ilişkilerin çeşitliliği ve yoğunluğunun kendisini her zaman etkilediğini dile getiren Alman Cumhurbaşkanı Wulff, “Türkiye'de uzun süredir Alman okulları var. Bir süre sonra da Türk-Alman üniversite olacaktır. Bu da tabi ki işbirliğimizin yoğunlaştırılması açısından büyük bir işaret olduğunu düşünüyorum. Buradan da bir sinyal yayınlanacaktır. Gelecekteki sorunları birlikte araştırarak bu alanlarda eğitim sunarak çözümlere ulaşmak istiyoruz. Rekabetin sağlanması açısından önemli ama diğer taraftan insanlığın sorunlarının çözülmesi açısından da katkıları olacaktır. 5-6 milyarlık dünyanın 9 milyara gittiği dönemde buradaki çözümlerin üretilmesi önemli olacaktır" ifadelerini kullandı.

Türk bilimadamlarına övgü

Geçmişte Almanya'dan bilim adamları ve entelektüellerin Türkiye'ye davet edildiğini hatırlatan Alman Cumhurbaşkanı Wulff, "Çok örnek bir şekilde Türk bilim adamlarının sadece ABD'de değil özellikle de Türkiye'de çalıştığını görüyoruz. İki ülkemizin potansiyelini de hem Türkiye hem Almanya'da değerlendirmek istiyoruz. Biz bu alanda en kalifiye elemanları elde etmeye çalışıyoruz. Gül ile konuştum. Biraz kayba uğradığımız yönünde endişelerimi ifade ettim. O kadar başarılı Almanca konuşan insanla tanıştım, geleceklerini Türkiye'de görüyorlar. Bu genç insanların Almanya deneyimleri ile birlikte Türkiye'de kalmaları durumunda en azından burada da yaşasalar Almanya'ya da sadık kalmalarını dilerim. Yıllardır Almanya'da yaşamış genç insanlara yönelik de bir nevi bu sadakati göstermelerini arzu ederim. Alman vatandaşlığını almış olan Türk kökenli vatandaşlara da unutmamak gerekir" diye konuştu.

Dışişleri günlerini hatırladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Dışişleri Bakanlığı yaptığı 2006 yılında dönemin Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier ile bir Türk-Alman üniversitesi kurulması için kesin irade ortaya koyduklarını hatırlatarak, “Bunun bugün gerçekleşmiş olduğunu görmekten mutluluk duyuyorum. Bu üniversitenin Türk-Alman ilişkilerine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Sayın Wulff ile birlikte ilk fidesini diktiğimiz bu eser yakın gelecekte Türk-Alman işbirliği ve kadim dostluğunun ulaştığı seviyeyi gösterecektir. Halklarımız arasındaki dostluk, kültür bağlarına yeni boyut kazandırmış olacağız. Bilim insanlarının ortak çabası ile üniversite kurulmasına çok önem verdim. İstanbul'da çok sayıda Alman lisesi var. Bu kadar lisenin olduğu şehir de üniversite olmaması büyük noksanlıktı, bunu da gideriyoruz. Yaklaşık 700 bini Alman vatandaşı olan 3 milyona yakın Türk, ülkelerimizi birbirine sımsıkı kenetlemektedir. İstanbul’un güzide ilçesi Beykoz’da kurulan Türk-Alman Üniversitesi iki ülke arasındaki ilişkilerin artmasına önemli katkı sağlayacaktır. Bugün ilk temel taşını yerine koyduğumuz bu eser kadim dostluğumuzun ulaştığı noktayı göstermektedir. Emeği geçen iki ülkenin hükümetlerine, milli eğitim bakanlarına, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Topbaş ve Beykoz Belediye Başkanı Sayın Çelikbilek’e teşekkür ederim” dedi.

İlk taşı koydular

Protokol konuşmalarının ardından iki ülkenin Cumhurbaşkanı, Üniversite’nin ‘ilk taşı’nın üzerindeki örtüyü açarak hayırlı olsun dileğinde bulundular. 12 Hektarlık alan üzerine inşa edilecek olan Üniversite’nin iki-üç yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. İlk aşamada 2011-2012 eğitim döneminde başka binalarda eğitim verecek Üniversite 5 bin öğrenci kapasiteli olacak.