Turizm sektöründe 8 meslek örgütü, Türkiye Turizm Meclisi’ni kurmak için protokol imzaladı...
Abone olKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizm sektöründe dünyadaki gelişmelere uygun yeni strateji oluşturma ihtiyacı olduğunu belirterek, “Turizmcilerin mutlaka kurumsal bir temsil yetkisi olmalı. Bugün burada Türkiye Turizm Meclisi’nin temelini atıyoruz. Bizi biraraya getirecek bir çatıdır. En mutlu günlerimden birini yaşıyorum. Turizme çok inanıyorum” dedi.
Turizm sektörünün temel kuruluşları, Türkiye Turizm Meclisi’nin oluşturulması için bir protokol imzaladı. İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki toplantıda konuşan Günay, TOBB ve TİM açıklama yaptığında Türkiye’nin dikkat kesildiğini belirterek, “Amacımız, turizm sektörü de açıklama yaptığı zaman, bütün ekonomik ve sosyal yaşamı yönetmeye çalışan çevrelerin sektöre kulak vermesini sağlamak” dedi.
Günay, turizmin öneminin yeterince anlaşılamadığını kaydederek, şunları söyledi: “Karşımda ve yanımda güçlü bir turizm sektörü görmenin verdiği güç ve cesaretle sektörün taleplerini, daha büyük bir başarıyla sonuca götürebileceğiz. Turizm Meclisi’ni yasayla ya da hukuk çerçevesinde bir formülle kuracağız. Bu birliktelik, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu ya da bir dernek çatısı, federatif bir yapı olabilir.”
‘İşsizliği turizm azaltıyor’
Günay, turizm sektörünün dış ticaret açığının yüzde 20’sini karşıladığını, 2 milyon insana iş sağladığını belirterek, “Her mayıs ayında işsizlik düşer, ekonomi birimlerimiz bunu sevinçle açıklar. Niye işsizlik düşer? Çünkü turizm devreye girer. Kimse, ‘Turizm hareketlendi, işsizlik ondan düştü’ demez” diye konuştu. Dünya Turizm Örgütü’nün en gözde turizm destinasyonları listesinde Türkiye’nin 6’ncı sırada olduğunu kaydederek, “Bu turizmcilerin başarısı, teşekkür ederim, Türkiye’yi kriz döneminden başarıyla çıkardınız” dedi.
Günay, sağlık sorunları olmadığını ancak son zamanlarda tansiyon ilacı kullanmaya başladığını belirterek, üstesinden gelmeye çalıştığı çeşitli olayların gerginlikler yaşamasına yol açtığını, bazı olaylar karşısında da sevinç gözyaşları döktüğünü ifade etti.
‘Bizim partimiz turizm’
Toplandıda Türkiye Turizm Meclisi protokolüne imza atan sektör kuruluşları da görüşlerini açıkladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy çevre kirliliğine işaret ederek, “Ergene Nehri kenarında 2 bin 187 fabrika varsa, Dalaman Çayı’nda balık değil, zehir tutuluyorsa, Kaz Dağları’nda altın, gümüş aranıyorsa tepkiyi koyacak olan bu birlikteliktir. Sektöre büyük görev düşüyor. Bizim partimiz turizm, bizim kulübümüz turizm” dedi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, Türkiye’nin 2023’te dünya turizminde en iddialı 5 ülkeden biri olmayı hedeflediğini belirterek, dış ticaret açığının 105 milyar, cari açığın 78 milyar doları bulduğu Türkiye’de turizmin öneminin daha çok ortaya çıktığına dikkat çekti.
TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise turizmin Türkiye’nin geleceğinin belirlenmesinde stratejik öneme sahip bir sektör olduğuna işaret ederek, turizmin sadece ekonomik değil, sosyal anlamda da önemli bir role sahip olduğunu ifade etti.
TUROB Başkanı Timur Bayındır son 10 yılda büyük bir sıçrama gösteren ve ekonominin en çok döviz girdisi sağlayan sektörü olan turizmde yakalanan çıkışı sürdürülebilir kılmak adına biraraya gelindiğine işaret etti.
‘Bir tuğla da biz koyalım’
TURYİD Başkanı Kaya Demirer de yeme içme sektörünün turizmde oynadığı önemli rolün altını çizerek, turizm gelirinin daha da artırılmasında Türk mutfağının büyük bir işlevi olacağını kaydetti.
Turist Rehberliği Kanunu’nun çıktığını belirten TUREB Başkanı Şerif Yenen ise çifte bayram yaşadıklarını belirtti. TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu havacılığın geliştiği Türkiye’de 30 bin koltuğa sahip 13 havayolu şirketi ile hizmet verildiğini hatırlatarak, “Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesinde bir tuğla bir harç koyabileceksek bundan mutluluk duyarız” dedi.
DTB Başkanı Ömer Karacalar ise deniz turizmcileri olarak turizm girdilerinin yüzde 20’sini temsil ettiklerini, deniz turizminde 8 bin bağlama yeri, 22 tane belgeli marina, bunu yanında charter şirketleri olduğunu belirtti.
Günay: Çamlıca’ya cami kararı henüz benim imzama gelmedi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çamlıca Tepesi’ne yapılması planlanan cami ve tesislerle ilgili olarak, şunları söyledi:
“Sürdürülebilir turizm için İstanbul’un tarihinin ve Türkiye’nin her yerinde, yeşilin, mavinin, arkeolojinin, geleneksel sivil mimarlık örneklerinin, geleceğe kalabilecek her şeyin en iyi biçimde korunması gerek. Bu dikkatle çalışıyorum. Önüme konular geldiği zaman da bu bakış açısıyla bir kağıdın altını ya imzalıyorum ya imzalamıyorum. Önüme geldiği zaman bu bakış açısı ile değerlendireceğim. Şu ana kadar imzama gelmiş herhangi bir konu yok.”