BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Turizmcilerden tuhaf teklif

Turizmciler, Boğaz'ın en güzel yerinde bulunan devlet okullarının başka yere taşınmasını, binaların ise turizme açılmasını istiyor. Teklife eğitimcilerden destek var.

Abone ol

Turizmde atağa kalkan, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa'ya kafa tutan Türkiye elinin altındaki fırsatı değerlendiremiyor. İşte sadece İstanbul'dan küçük bir örnek: Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan, tüm yabancıların "Keşke bizim ülkemizde de böyle bir yer olsa" dediği İstanbul Boğazı, devlet okullarının kuşatması altında. Bu kuşatma, Çırağan ile Four Seasons Ortaköy otellerinin arasındaki bölgede daha da yoğunlaşıyor.

YATAK SIKINTISI VAR

Şimdi turizmciler bu bölgenin bir an önce turizme açılmasını istiyor. Turizmciler, "İstanbul, uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığında yatak sıkıntısı çekiyor. Daha 2-3 hafta önce İstanbul'da yapılan Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde turistler Silivri'deki otellere kadar gönderildi. Neden Boğaziçi'nde okul binaları başka yere taşınıp, bunların yerine 5 yıldızlı lüks oteller yapılmasın?" diyor. Turizm sektörü, Beşiktaş- Ortaköy hattında, deniz kıyısında kalan devlet okullarının bir an önce özelleştirilip turizme kazandırılması konusunda hem fikir. Turizme açılması istenen hatta, Beşiktaş Lisesi, Kabataş Lisesi, Ziya Kalkavan Denizcilik Meslek Lisesi ve 2002'de yanan, halen otopark olarak kullanılan 119 yıllık Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu var.

EĞİTİMCİ NE DİYOR?

Turizmcilerin teklifine eğitimciler de destek verdi. Milli Eğitim İstanbul İl Müdürü Ömer Balıbey bu konuda açık sözlü: "Ben Boğaz'da kamuya ait binaların turizme kazandırılması taraftarıyım. Bu konuda alınacak kararların İstanbul ve Türkiye'nin kalkınması için başarılı bir sonuç getireceğini düşünüyorum." Beşiktaş Anadolu Lisesi Müdürü Bilal İsmailoğlu ise "1959'dan beri eğitim veren okulumuz bir terapi merkezi gibi... Bakanlık okulun turizme kazandırılması için bir görev beyan ederse, karara uyarız" dedi.

Hem turist, hem gelir en az yüzde 20 artar

TUROB BAŞKANI TİMUR BAYINDIR


TURİZM Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Bayındır, kamu binalarının turizme kazandırılmasını savunanlardan... Bayındır, "Boğaziçi'ndeki mevcut kamu binaları ve okullar ücret karşılığında özel sektörün kullanımına sunulsun, turizme kazandırılsın. Böylece hem devlet, hem millet kazanır. Turist sayısı ve geliri en az yüzde 20 artar" dedi.

Kıymetini bilmiyoruz

TUROB BAŞKAN YARDIMCISI ERHAN ÇAKAY

"BOĞAZİÇİ'nin kıymetini bilmiyoruz. Batı ülkelerinde tarihi şatolar bile restore edilip turizme kazandırılıyor. Neden bu okul binaları otel olmasın, özel sektör işletmesin?"

Binalar atıl kalmasın

TURSAB BAŞKANI BAŞARAN ULUSOY

"BOĞAZ'daki binaların turizme kazandırılması tüm İstanbul'un konaklama ihtiyacını giderir. Bu binaların atıl kalması, Türk turizminin pazarlanmasına olumsuz etki yapar."

Haber: Sibel Ünlü-Mehmet Canıtatlı
Kaynak:
www.tercumangazete.com