BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  EKONOMİ

Turizm gelirine domuz gribi freni

Küresel kriz, işsizlikteki artış ve halk arasında 'domuz gribi' olarak bilinen H1N1 virüsünün meydana getirdiği olumsuz havaya rağmen Türkiye, çektiği turist sayısını korumayı başardı.

Abone ol

Ancak buna rağmen oda-konaklama gelirleri yüzde 9 oranında azaldı. Doluluk oranı da komşularına nazaran daha iyi olsa bile yüzde 11 düştü ve yüzde 64,4 olarak gerçekleşti.

Küresel krizin pençesindeki Avrupa ekonomisinin iki lokomotif ülkesinin durgunluktan çıkması ve tüketici endekslerindeki iyileşme eğilimi turizm sektörüne umut veriyor. Yayınladığı, 'Konaklama Vizyonu Avrupa Performans Değerlendirmesi - Kış 2009' raporunda; turizm ve konaklama sektörünün 2009 performansını değerlendiren danışmanlık firması Deloitte, Türkiye'nin bu sektörle ilgili koyduğu hedeflere ulaşmasının çok zorlu şartlara bağlı olduğuna işaret etti.

Deloitte'un raporunda, birçok ülkenin önemli turist kayıpları yaşarken, Türkiye'nin ağustos itibarıyla bir yıl öncesine göre 18,7 milyon turist ile binde 8 gibi marjinal bir oranda da olsa artış sergilediği vurgulanıyor. Almanya, Rusya ve İngiltere'den turist almaya devam eden Türkiye'nin özellikle TL karşısında değerli sterlinin de etkisiyle İngilizlerin ilgi odağında yer aldığı, bu üç ülkeden gelen ziyaretçilerin sayısında yıllık bazda ağustos ayında yüzde 12,4'lük bir artış yaşandığı, THY'nin de İngiltere'den gerçekleştirdiği uçuşlarda özellikle yaz sezonunda sefer sayısını artırma ihtiyacı duyduğu dile getiriliyor.

"SEKTÖR GEÇMİŞE DEĞİL, GELECEĞE ODAKLANMALI"

Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz "Konaklama Vizyonu Avrupa Performans Değerlendirmesi - Kış 2009" raporunu değerlendirirken şunları söyledi:

"Turizm sektörü özellikle güçlü Euro bölgesinde çok zorlu bir yılı geride bırakıyor. Ancak sektörün dikkatini sadece Avrupa'da değil Türkiye'de de geçmişe değil geleceğe odaklamasında yarar görüyoruz. Çünkü tüketici güven endeksindeki olumlu gelişmeler ve giderek daha fazla sayıda ülkenin durgunluğun etkisinden kurtulmaya başladığı görülürken, Avrupa'da en kötü senaryonun artık geride kaldığı düşünülüyor. Bu nedenle gerek oda konaklama fiyatlarında, gerekse doluluk oranlarında bu yıl ciddi gerilemeler yaşayan turizm sektörünün yeni fırsatları doğru değerlendirmesi önem kazanıyor. Bu açıdan 2010 yılında Türk turizm sektörünün de önünde bazı önemli gelişmeler olduğu kanısındayız."