BIST 9.661
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.962,22
HABER /  DÜNYA

TURGUT ÖZAL’IN MESAJI YAYIMLANDI

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı programda, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mesajı yayımlandı, salonda duygusal anlar ya...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı programda, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mesajı yayımlandı, salonda duygusal anlar yaşandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması”, “İhracatta Yerinde Gümrükleme”, “İzinli Gönderici” ve “Ortak Transit” projelerini tanıttı. Yazıcı, gerekli şartlara sahip olduğu anlaşılan firmaların sertifikalarını alacaklarını ve süresiz olarak bu hakka sahip olacaklarını açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Kolay Ticaret, Büyük Türkiye” Projeleri’nin tanıtım toplantısına katıldı. ATO Congresium’da düzenlenen toplantıya Bakan Yazıcı’nın yanı sıra, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile kamu ve özel sektörün temsilcileri katıldı.
Yazıcı, toplantıda yaptığı konuşmada, iş dünyasının heyecanla beklediği ve ‘gümrüklerde devrim’ olarak nitelendirilen “Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması”, “İhracatta Yerinde Gümrükleme”, “İzinli Gönderici” ve “Ortak Transit” uygulamalarının tanıtılacağını bildirdi.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ UYGULAMASI
‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’ne sahip olmanın koşullarını anlatan Yazıcı, “Güvenilir, ticari kayıtları düzgün izlenebilir olan, mali yapısı taahhütlerini karşılamaya yeterli, emniyet ve güvenlik kriterlerini sağlayan, en az üç yıldır faaliyette bulunan, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları bu statüyü almaya hak kazanacaktır” dedi.
Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikası almak isteyen firmaların, öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlükleri’ne başvurmaları gerektiğini belirten Yazıcı, gerekli şartlara sahip olduğu anlaşılan firmaların sertifikalarını alacaklarını ve süresiz olarak bu hakka sahip olacaklarını söyledi. Bu statüde nihai hedefin tüm dünyada güvenilir firmalardan oluşan “uluslararası güvenli ticaret ağının” oluşturulması olduğunu dile getiren Yazıcı, “Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, başta Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Güney Kore ve Japonya olmak üzere dünyanın 46 ülkesinde geçerlidir” diye konuştu.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün ticaret hayatındaki faydalarını aktaran Yazıcı, şunları kaydetti:
“Yetkilendirilmiş yükümlülerin eşyası, diğer firmalara göre gümrük idaresince daha az kontrole tabi tutulacaktır. Kontrol edilmesi gerektiği durumda, öncelikli olarak kontrol edilecektir. Gümrüğe diğer firmalara göre daha az bilgi vereceklerdir. “Yerinde Gümrükleme” ve “İzinli Gönderici” haklarından sadece yetkilendirilmiş yükümlüler faydalanacaklardır. Yetkilendirilmiş yükümlüler ve onaylanmış kişiler için başlatılan ihracatta kağıtsız beyanname uygulamasını, yetkilendirilmiş yükümlüler için ithalatta başlattık. Bu düzenleme sayesinde yetkilendirilmiş yükümlüler ithalat ve ihracat beyannamesi eki belgeleri kağıt ortamında gümrük idaresine sunmayacak, gerekli görüldüğünde gümrük idaresine ibraz edilmek üzere muhafaza edeceklerdir.”
Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının saplayacağı maddi faydadan da bahseden Bakan Yazıcı, “Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulaması; gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90’ını ortadan kaldırmaktadır. Böylece ticaret erbabı sevkiyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlamaktadır” ifadesini kullandı.

YERİNDE GÜMRÜKLEME PROJESİ
Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının getirdiği en büyük yeniliklerden birisinin de “Yerinde Gümrükleme Projesi” olduğunu hatırlatan Yazıcı, “Yerinde gümrükleme ile öncelik ihracatta olmak üzere, her tesisi bir gümrük haline getiriyoruz. Yerinde gümrükleme uygulamasını öncelikli olarak ihracat işlemleri ile başlatıyoruz. İthalatta yerinde gümrükleme uygulamasını bu yılsonunda başlatacağız” şeklinde konuştu.
Yazıcı, yerinde gümrüklemenin “güvenilir” olduğu onaylanmış firmaların mallarına ilişkin gümrük işlemlerinin, gümrük idaresi yerine firmanın kendi tesislerinde yapılması olduğunu söyleyerek, “’Yerinde Gümrükleme’ ile, ihracatçımız artık gümrük işlemlerini yapmak için gümrüğe gitmeyecek. Kendi işyerini, fabrikasını, deposunu gümrük işlemlerinin yapıldığı mekan olarak kullanacak. Eşyasını doğrudan müşterilerine gönderecek” dedi.
Gümrük idarelerinin yoğunluğundan bahseden Yazıcı, “Şu anda; Halkalı Gümrük Müdürlüğümüzde bir TIR’ın kuyrukta ortalama bekleme süresi 6 ila 12 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin hem maliyetleri yükselttiğini, hem de siparişlerin zamanında teslim edilmesini zorlaştırdığını biliyoruz. İşte “Yerinde Gümrükleme” bu beklemeleri önlemek için atılan önemli bir adımdır. Yerinde gümrükleme yapmak isteyen bir firmanın, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü’ sertifikasına sahip olması ve en az 5 milyon dolarlık ihracat yapar aktifliği bulunması gerekir” diye konuştu.

İZİNLİ GÖNDERİCİ PROJESİ
Her isteyenin yetkilendirilmiş yükümlü olamayacağını bildiren Yazıcı, bu şartları sağlayamayan firmalar için, ticaret işlemlerini kolaylaştırmak istediklerini söyleyerek, “Yetkilendirilmiş yükümlü olan veya olmayan tüm firmaların dolaylı olarak faydalanabileceği ‘izinli gönderici’ uygulamasını başlattık. Bu statüyü alan taşıyıcılarımız; müşterileri adına taşıdıkları malları kendi tesislerinde toplayacak, burada TIR’lara yükleyecek ve gümrük işlemlerini hiçbir gümrük görevlisinin nezareti olmadan, tamamen kendileri yapacaklardır” ifadesini kullandı.
“İzinli gönderici” olan taşıyıcı firmaların, “güvenilir” olduğu belgelenmiş firmalar olacaklarını hatırlatan Yazıcı, “Artık isteyen herkes, bir izinli göndericinin deposuna aldırdığı malın gümrüklemesini burada yaptırabilecek. Taşımacının tesisinden ayrılan tırlar doğrudan sınıra veya limana yönelecek, herhangi bir iç gümrüğe gitmeyecek, burada beklemeyecek. Bu sayede şehir içindeki TIR trafiği azalmış olacak” diye konuştu.

ORTAK TRANSİT UYGULAMASI
Bakanlık olarak yürütülen bir diğer çalışmanın “Ortak Transit” uygulaması olduğunu belirten Yazıcı, uygulamayı 1 Aralık 2012’de başlattıklarını hatırlatarak, “Ortak Transit; Avrupa Birliği’ne tam üye olmadan, taşımacılık sektörü açısından AB üyesi bir ülke gibi işlem yapabilecek konuma geldiğimiz tek enstrümandır. Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkeler arasında eşyanın gümrük vergilerinin teminata bağlanarak taşındığı ve bu taşımanın “Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi” (NCTS) ile elektronik mesajlar kullanılarak beyan ve takip edildiği bir uygulamadır” şeklinde konuştu.
Ortak transitin hızlı, kolay, güvenli ve avantajlı transit amacının olduğunu kaydeden Yazıcı, “Halen bir aracın Avrupa’ya ortalama gidiş-dönüş süresi ortalama 12 gündür. Ortak transit uygulaması ile bu süreyi 9 güne düşürüyoruz. Ayrıca, transit işlemleri, hareket noktasından varış noktasına kadar her aşamada elektronik ortamda izlenmektedir. Avrupa’ya TIR Karnesi yerine elektronik beyan ile yapılacak taşımalardan, yıllık yaklaşık 57 milyon Avro tasarruf sağlanmasını hedefliyoruz” dedi.

TURGUT ÖZAL MESAJI
Bakan Yazıcı’nın konuşmasının ardından Mapping 3 boyutlu yansıtma film ile Sanatçı Sezai Aydın’ın sesinden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mesajı yayımlandı. Salonda duygusal anlara neden olan ve Özal’ın görüntüsünün üzerine montajlanan seste, “Benim yapmak istediğim şeyleri sizler gerçekleştiriyorsunuz. Anaların gözyaşlarını durduracak çözüm sürecini başlattınız. İhracatta 500 milyar doları hedefliyorsunuz, yılmayın devam edin” şeklinde sözler yer aldı.

BAKAN YAZICI’DAN ‘MİLLİ İÇKİ’ ESPRİSİ
Bakan Yazıcı konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan’ın “Milli içkimiz ayrandır” sözleri üzerine yaşadığı bir anı anlattı. Yazıcı, sosyal paylaşım sitesinden gelen bir mesajda Rizeli bir vatandaşın “Milli içkimiz ‘Çayran’dır” sözlerini toplantıya katılan misafirlerle paylaştı.
(İHA)