Turgay Ciner nasıl dolar milyarderi oldu? Ne zaman uçağı oldu, aldığı uçağı niye sattı? İşte Barlas'ın ilginç söyleşisi:
Abone ol İlginç bir portre Mehmet Barlas.. "Canlı kütüphane" diyorlar onun için. Buna katılmamak mümkün mü? Üstelik hâlâ muhabirlik heyecanıyla çalışıyor. Türkiye'de birçok gazetecinin röportaj yapmak istediği Turgay Ciner'le "samimi sohbeti"ini güzel bir röportaja çeviren Barlas, "İşte bir Dolar Milyarderi... Turgay Ciner'le bir söyleşi!" diyor:"Forbes dergisinin "Dolar Milyarderleri" listesinde yer alan insan sayısı 587...
Türkiye'deki dolar milyarderleri de, sadece 6 kişi...
Düşünebiliyor musunuz rakamların küçüklüğünü?
6-7 milyarlık dünya nüfusunda sadece 587 dolar milyarderi çıkabilmiş.
70 milyonluk Türkiye'de de, altı kişi var.
Demek ki, bu "Dolar Milyarderi" adı verilen yaratıktan, dünyanın en nadir bulunan yaratıklarından daha az sayıda var.
Listedeki isimlerden biri de, benim Sabah'taki çalışma odamın yanındaki odada bulunmakta.
Turgay Ciner'le karşılıklı oturduk ve sordum ona:
- Bu dolar milyarderi olmak, ne anlam taşıyor? Mesela bir dolar milyarderi, malvarlığını nakde çevirince, elinde 1 milyar doları mı olur?
Turgay Ciner şöyle bir tavana bakıp, birkaç saniye hesap yaptı. Sonra cevap verdi:
- Evet... Bütün malvarlığını nakde çevirdiğin zaman elinde 1 milyar doların kalması gerekiyor dolar milyarderi olmak için...
Sonra soru cevap, konuşmamız devam etti.
- Peki ya borçlar ve kullanılan krediler ödendikten sonra da geriye 1 milyar dolar kalır mı?
- Evet... Bütün borçlar ödendikten sonra, geriye net olarak 1 milyar dolar kalması gerekir?
- Dolar milyarderi olunca, kişinin tüketime dönük ufku çok genişlemez mi?
- Uçak, yat, dünyanın önemli kentlerinde evler... Bunlara 50 milyar doları olan Bill Gates de, bizim 1 milyar dolarlık zenginimiz de, 100 milyon dolar harcayıp sahip olabilir. Yani tüketim ufku, zenginliğin gerçek ölçüsü değildir.
- O zaman, neden dolar milyarderi olmalı ki insan?
- Belirli ölçünün üzerindeki servet, insanı harcarken hasis yapar, buna karşı daha çok çalıştırır. Dolar milyarderleri, tüketimde hem hasisleşir, hem de tüketecek fazla vakit bulamaz. Kendini işine adar.
- Mesela bir özel uçak veya bir yat, milyarderliğin de statü sembolü değil midir?
- Ben 1956 doğumluyum. Yurt dışına açıldığım için, 39 yaşındayken özel uçağım oldu. Sonra hissettim ki, Türkiye henüz özel uçak sahibi olmayı kabullenecek bir toplumsal refah düzeyine ulaşmamış. O uçağı sattım, bir daha uçak almadım.
- Ama ben statü sembollerinden söz etmiştim.
- Türkiye'de müteşebbisler, gösterişten ve statüden çok, alçak gönüllü ve gösterişsiz olmaya bakmalı. Bir işadamının statüsünü, işlerinin sağlamlılığı, borçlarını ödeyebilir olması sağlar.
- Acaba 39 yaşında uçak sahibi olmanın getirdiği bir gözü doymuşluk mu var sizde?
- Babam varlıklı bir insandı. Onun vefatı ertesinde, çok zor ve yalnız günler geçirdik. Anladım ki servet, sürekli olmadığı zaman bir anlam taşımıyor. Bu düzende ekonomik başarının ölçüsü olan parayı, amaç değil, araç olarak görmeyi öğrendim... Para, başarının varlığına endeksli. Uçak, yat falan da, fazla özenilecek şeyler değil. Onlar sadece birer araç.
Başta da söylediğim gibi, Türkiye'de 6 dünyada da 587 tane olan dolar milyarderlerinden biri, Sabah'ta benim odamın komşusu.
1956 doğumlu, Hopa'lı... Altı kardeşmişler. Dört erkek, iki kız... Kızkardeşleri vefat etmiş.
Turizm ağırlıklı hizmet ve madencilik ağırlıklı sanayi sektörlerinde, 26 şirketi var.
"Merkez" şirketleri ile, Sabah ve atv ile, medyaya da girdi.
Öğleye kadar diğer şirketleri ile ilgileniyor. Sonra Sabah'a geliyor ve son ışıklar sönene kadar kalıyor. Bilgisayarı sürekli açık.
İşte, bir "Dolar Milyarderi"nin bazı düşünceleri böyle".
Kaynak: www.sabah.com.tr
Yazı: Mehmet Barlas