Hükümet türban kararı iptal edilmesin diye her yolu deniyor. İşte o sihirli kelimeler...
Abone olAK Parti ile MHP, başörtüsü yasağını kaldıracak düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nden dönmemesi için 'sihirli kelimeleri' buldu.
ANAYASA MAHKEMESİ'NİN ESKİ KARARLARI |
Anavatan Partisi, başörtüsü problemini sona erdirmek için 10 Aralık 1988 tarihinde, YÖK Kanunu'nun EK-16 Maddesine, "Dini inanç sebebiyle boyun ve saçların örtü veya türbanla kapatılması serbesttir" hükmünü ekledi. Kanun değişikliği, dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, 7 Mart 1989'da verdiği kararda, EK-16'da yapılan tarifin, Anayasa'nın 2 (laiklik), 10. (kanun önünde eşitlik) ve 24. (din özgürlüğü) maddelerine aykırı bulduğunu belirterek iptal etti. EK 17’DEN ÖRTÜ ÇIKTI |
ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN DÖNMEMESİ İÇİN
AK Parti ile MHP'nin hukukçu kurmayları saatlerce süren kelime oyununun ardından, bu kez kapatmaya gerekçe olmayacak sihirli kelimeleri bulmayı başardı.“Dini inanç” ve "başörtüsü" yerine, "eğitim özgürlüğü" ve "başın örtülmesi" getirildi.
Örneğin, YÖK Kanunu'nun EK 17 Maddesi'nde yapılacak değişikliğe "başörtüsü" veya "türban" yerine, "başın örtülmesi" kelimesi yazıldı. Yine geçmişte iptale gerekçe olan, "Dini inanç sebebiyle" ibaresine bu kez ne Anayasa'da ne de YÖK Kanunu'nda yer verilmedi. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin değişiklikleri Anayasa'nın laiklik ilkesine dayanarak iptal etmesinin önüne geçilmesi hedeflendi.
DİNİ İNANÇ YAZILMADI
İki partinin uzlaştığı metinde dikkati çeken bir başka sözcük ise YÖK Kanunu'nun EK 17. Maddesinde yapılacak değişiklikte göze çarpıyor. İki parti, YÖK Kanunu'nun EK 17 Maddesinde yer alan, "Yürürlükteki Kanunlara aykırı olmamak kaydı ile üniversitede kılık ve kıyafet serbesttir" hükmünden sonra gelmek üzere, “Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz."
Kaynak: Bugün