AK Partili ve MHP'li yöneticiler başörtüsü konusunda mutabakata vardılar. İşte O ANLAŞMA;
Abone olAKP ve MHP, türban yasağını kaldırmak için anlaştı. Anayasa'nın 10 ve 42. maddeleri değiştirilecek.
Çarşaf ve poşuyu kapsamıyor
Sürpriz değişiklik, üniversitelerde başörtüsü yasağının olmadığının delili olarak gösterilen ek 17. maddede oldu. Kılık kıyafet ve başörtüsüne ilişkin ibareler YÖK Kanunu'nun 17. maddesine yerleştirildi. Başörtüsünün kişinin yüzünün kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olacağına ilişkin tarife de madde metninde yer verildi. Böylece, kılık kıyafet ibaresinin peçe, poşu, çarşaf gibi giysileri kapsamayacağının altı çizildi. Üzerinde anlaşmaya varılan ek 17. madde ile ilgili düzenleme liderlerin onayına sunulacak
İşte yasağı bitirecek formül
10. madde:
Mevcut 4. fıkra: Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Ortak teklif: Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.
42. madde: Mevcut 1. fıkra: Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Uzlaşılan metin: Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
YÖK Kanunu 'nda değişiklik
ek madde 17:
Mevcut hali: Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.
Ortak metin: Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir. Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir.
Sıkı pazarlıklar
AK Parti ile MHP arasındaki türban konusundaki görüşme, Bahçeli'nin TBMM'deki odasında saat 17.00'de başladı. Sıkı pazarlıkların yaşandığı görüşmeye AK Parti'den Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Grup başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP'den ise Genel Sekreter Cihan Paçacı, Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı katıldı.
Liderlere gittiler
Saat 19.00'u gösterirken Paçacı ile Ergin toplantıdan ayrılarak Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye üzerinde çalışılan metni götürdü. TBMM'ye geri dönen Ergin odasına geçerken, Çiçek de toplantı salonundan ayrılarak Ergin'in yanına gitti. Çiçek ve Ergin 19.40 gibi birlikte yeniden Başbakanlık'a geçti. Gazetecilerin, "Düzenlemeden vazgeçildiği söyleniyor" şeklindeki sözlerine karşılık Çiçek, "Kahve falı açalım isterseniz" diye karşılık verdi.
Erdoğan, Çiçek ve Ergin son durum değerlendirmesi için Başbakanlık'tan AK Parti Genel Merkezi'ndeki MYK toplantısına geçti. Paçacı ise Bahçeli başkanlığında toplanan MHP Başkanlık Divanı'na AK Parti'nin önerisini götürdü. Liderler ve parti organlarından alınan görüş doğrultusunda yeniden biraraya gelen ekipler, üzerinde uzlaştıkları anayasa değişiklik teklifini yazılı olarak kamuoyuna açıkladı.