BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,32
ALTIN 2.840,11
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Türbana vize çıktı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'ye bugün başlayan başvurular 19 Ocak'a kadar devam edecek.

Abone ol

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'ye bugün başlayan başvurular 19 Ocak'a kadar devam edecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde 2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzu yayınlandı. 27 Mart'ta yapılacak YGS için başvurular 3-19 Ocak tarihleri arasında alınacak. Adaylar, 2011-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Bilgi Formu'na, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar isterlerse başvuru merkezlerine gönderilen örnek kılavuzları da başvuru merkezlerinde inceleyebilecek. Okul müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Büroları ÖSYS'de başvuru merkezi olarak görev yapacak. Adayların başvuru yapmadan önce kılavuzda yer alan bilgileri dikkatlice incelemeleri gerekiyor.

Henüz mezun olmamış, son sınıf düzeyindeki adaylar başvurularını okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacak. Mezun durumdaki adaylardan 2009 ve 2010-ÖSYS'nin her ikisine de başvurmamış olanlar ile 2009 veya 2010-ÖSYS'ye başvurmuş olanlardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.

Mezun durumdaki adaylardan 2009 veya 2010 ÖSYS'den birine başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını; isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezinden yapabilecek.
Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, başvuruların yapılacağı tarihler arasında sürekli yurt dışında bulunan, sürekli hastalık ya da sürekli tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, başvurularını postayla yapacak. Başvuru süresi içinde ÖSYM'ye ulaşan belgeler işleme alınacak, bu sürede ulaşmayan belgeler kesinlikle işleme alınmayacak.

Başvurusunu bir Başvuru Merkezi'nden yapacak adaylar kılavuzu dikkatlice okuduktan sora Aday Bilgi Formu'nu dolduracak. Aday Bilgi Formu eksiksiz ve doğru olarak doldurulduktan sonra, yurt içinden başvurmak isteyen adaylardan, 'YGS'ye girmek istiyorum.' seçeneğini işaretleyenler 35 TL'yi, 'YGS'ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Geçişe Başvurmak İstiyorum' seçeneğini işaretleyenler 10 TL'yi kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatıracak. Adaylar bankadan aldıkları dekontu saklayacak. İsterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığı ile de bankaya ücret yatırabilecek.
Başvuru merkezine yapılacak başvurularda, işlemin tamamlanabilmesi için adayın başvuru merkezine bizzat gitmesi gerekecek. Adayın başvuru merkezine gitmeden önce, 2011 ÖSYS Aday Bilgi Formu'nu doldurmuş, son sınıf düzeyinde ise formdaki öğrenim bilgilerinin okulun bir yetkilisi tarafından onaylanmış ve başvuru ücretinin bankaya yatırılmış olması gerekiyor.

ADAYIN YÜZÜ AÇIK OLACAK

Başvuru merkezi görevlisi tarafından 2011-ÖSYS Aday Bilgi Formu'ndaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacak. Bu fotoğrafın yüzü açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden çekilmiş olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekiyor.

İNTERNET İLE BİREYSEL BAŞVURULAR

2009 veya 2010-ÖSYS'ye başvurmuş olan adaylardan öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayanlar, isterlerse 2011-ÖSYS başvurularını bireysel olarak internet aracılığı ile yapabilecek. Bu durumdaki adayların başvuru ücretlerini yatırdıktan sonra ÖSYM'nin internet sayfasında "2011-ÖSYS Bireysel Başvuru" başlıklı alana girmeleri ve buradaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak, başvurularını tamamlamaları gerekiyor.
İnternet aracılığı ile bireysel başvuru yapılabilmesi için 2009 veya 2010 ÖSYS başvurularından birinin başvuru merkezi aracılığıyla yapılmış olması gerekiyor. Bu şartı taşımayan adaylar, 2011-ÖSYS başvurularını, başvuru fotoğraflarının yenilenmesi amacıyla bir Başvuru Merkezi'nden yapmak zorunda.
Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin internet adresinden öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. YGS sonuçları LYS sonrasında internetten duyurulacak sonuç bilgilerinde de yer alacak.

SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP KAĞIDI MATBAADA ÖZEL OLARAK POŞETLENECEK

YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kâğıdına işaretleyecek. Her bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı matbaada özel olarak poşetlenecek ve sınavda adaya tek bir poşet halinde, açılmamış bir şekilde verilecek.
Adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı üzerinde adayın fotoğrafı, kimlik bilgileri vesoru kitapçığı numarası bulunacak. Poşet adayın kendisi tarafından açılacak. Adayların, kendilerine verilen açılmış poşetleri kabul etmemesi gerekiyor.

SORU KİTAPÇIKLARINDA SORULARIN VEYA SEÇENEKLERİN SIRALANIŞI DEĞİŞEBİLECEK

Her aday için farklı numarada basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak, ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebilecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacak.
Adaylar verilen soru kitapçığı ve cevap kâğıdının kendilerine ait olup olmadığını ve cevap kâğıdı üzerindeki soru kitapçığı numarasının soru kitapçığının üzerinde basılı numara ile aynı olup olmadığını kontrol edecek.

KOPYA İŞLEMLERİNE ARACILIK YAPANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Sınav görevlilerince salon sınav tutanağı veya raporla ÖSYM'ye sınav kurallarına uymadığı bildirilen veya yapılan istatistiksel analizlerde ikili veya toplu olarak birbirlerinden yararlandıkları saptanan adayların sınav sonuçları; ÖSYM Yürütme Kurulunca kısmen veya tümüyle iptal edilecek. Kopya işlemlerinde aracılık yapanlar varsa bunlar hakkında suç duyurusunda bulunacak.
Adayların, bilgisayar ortamında yapılacak istatistiksel analizler sonucunda sınavının geçersiz sayılmaması için, kendilerinden kopya çekilmesini engellemeleri, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde kullanmaları gerekiyor.

ÖSYM GEREKTİĞİNDE ADAYI FARKLI BİR SINAV MERKEZİNE DE ATAYABİLECEK

2011 yılında sınav güvenliğini daha da artırmak amacıyla alınan yeni güvenlik önlemleri nedeniyle, öncelikli olarak il merkezlerinde sınav yapılacak. İl merkezlerinde yeterli sınav kapasitesi bulunmadığı takdirde adayların okul adreslerine göre belirlenecek ilçe sınav merkezlerinde ya da adayların ikinci tercih olarak belirledikleri okul ili veya adres iline göre çevre il merkezlerinde sınava alınacak.
1. Tercih alanında okulun bulunduğu il veya adres ili dışında sınav merkezi tercihi yazılamayacak. ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak listede yazılı sınav merkezlerine ek olarak yeni sınav merkezleri açabilecek veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilecek. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adayların bir kısmı kapasitesi dolmamış sınav merkezlerine atanabilecek. Böyle durumlarda sınav merkezinizi
saptama yetkisi ÖSYM'ye ait olacak. ÖSYM gerekli olduğu hallerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezine de atayabilecek.

İSTANBUL İLİNDE SINAVA GİRME TERCİHİNDE SINIRLAMALAR GETİRİLDİ

İstanbul ilinde sınava girmek isteyen aday sayısının İstanbul'daki binaların kapasitesinden çok fazla olacağı öngörüsü ile İstanbul ilinde sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre, adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul'daki her bölgeden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebilecek.
Adres ili ve okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul'daki bir bölgeden yapabilecek. Adres ili ve okul ilinin ikisi de İstanbul olmayan adaylar İstanbul'da sınava girme tercihi yapamayacak.