BIST 9.273
DOLAR 34,50
EURO 36,47
ALTIN 2.910,66
HABER /  POLİTİKA

Türbana rekor evet

Kamer Genç kürsü işgal etti. CHP'liler rejim uyarısı yaptı. AK Parti ve MHP fire vermedi.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 103 ret oyuna karşılık, 411 oyla kabul edildi.

Teklif AK Parti ve MHP’nin firesiz oylarına DTP’nin de desteğiyle rekor oyla Meclis’ten geçti.

 KAMER GENÇ COŞTU

KAMER GENÇ ÖNCE GÜLDÜRDÜ

Teklifin 1. maddesi üzerinde verdiği önerge üzerinde konuşan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in, Atatürk’ün “Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” sözünü dili sürçerek “Söz konusu vatansa gerisi laftır” şeklinde söylemesi gülüşmelere neden oldu

KÜRSÜYÜ İŞGAL EDELİM

2. oturum olaylı başladı.. Teklifin 1. maddesi üzerine önerge veren Kamer Genç kürsüyü işgal etti. Genç daha sonra, muhalefet milletvekillerine “Gelin bu kürsünün etrafında toplanalım. Laiklik lafla olmaz, eylemle olur. Rica ediyorum, buraya gelin” çağrısı yaptı. Genç çağrısına destek veren çıkmadığı halde kürsüden ayrılmamakta ısrar edince, Toptan oturuma 5 dakika ara verdi. Oturum açıldığında, yeniden kürsüye çıkmak isteyen Kamer Genç güçlükle ikna edilerek yerine otururken, kendisini kutlayan CHP’lilere “Niye destek vermeye gelmediniz?” diye sitem etti.

KARANLIK DEVRİM

Önerge üzerine söz alan Arıtman, ''Ukrayna'nın turuncu devrimi gibi bu da ne yazık ki Türkiye'nin kara devrimidir. Kara devrimin amacı ne dindir, ne bireysel özgürlüklerdir ne de eşitliktir. Bu hareketin amacı, Türkiye Cumhuriyetini kuran o özgür ruhun gücünü karanlıkla örtmektir'' dedi.

KAPLAN: 17. MADDE İÇİN UZLAŞALIM

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Anayasa hazırlattığınız Özbudun, Yazıcı dahil, ek 17. maddenin bu şekliyle sorunun çözülmeyeceğini söylüyorsa, oturun bin defa düşünün. Kimsenin, bu ülkeyi laik-antilaik kamplaşmaya götürmeye hakkı yoktur” dedi.

1. MADDE 403 OYLA KABUL EDİLDİ

Anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinde değişiklik
yapan teklifin 1. maddesi 403 oyla kabul edildi.

Katılım: 519
Kabul: 403
Ret: 107
Çekimser: 4
Boş: 5

REJİMİN BAŞINA ÇUVAL

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesinde verilen 3 önerge kabul edilmedi. Önerge sahibi olarak söz alan CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, ''Cumhuriyet ilkelerinin modası geçti' diyen bazı bürokratların şimdi milletvekili olduğunu belirten Tamaylıgil, ''Şimdi biz burada türbanla ilgili gelişmeleri tartışmıyoruz. Biz burada Cumhuriyetin başına türban takarak nasıl tahrip edileceğini, rejimin başına nasıl çuval geçirileceğini düşünen iktidarın oyununu tartışıyoruz'' dedi.

2. MADDE 403 OYLA KABUL EDİLDİ

Anayasanın, ''Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi '' başlıklı 42. maddesinde
değişiklik yapan teklifin 2. maddesi kabul edildi.

Katılım: 518
Kabul: 403
Ret: 108
Çekimser: 2
Boş: 5

EMİNE ERDOĞAN'IN BAŞINI ZORLA ÖRTÜLDÜĞÜ İDDİASI

3. madde üzerine önerge veren CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok da
yüzbinlerce kadının, bugün Sıhhiye Meydanı'nda gözyaşı döktüğünü ifade etti. Özgürce türban takan kadınların sayısının, baskıyla örtenlerle
kıyaslanmayacak kadar az olduğunu belirten Baytok, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, başının zorla örtüldüğünü açıkladığını söyledi.

3. MADDEYE 411 OY

TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3. maddesi 411 oyla kabul edildi. Teklifin 3. maddesi, anayasanın bu kanunla değiştirilen maddelerinin, yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halk oylamasına sunulması halinde, tümüyle oylanmasını içeriyor.

Katılım: 514
Kabul: 411
Ret: 102
Çekimser: 1

TEKLİFİN TÜMÜ OYLANDI

TBMM Genel Kurulunda, yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü, 103 ret oyuna karşılık, 411 oyla kabul edildi.

Katılım: 518
Kabul: 411
Ret: 103
Çekimser: 1
Boş: 2
Geçersiz: 1

MADDELERE NELER EKLENDİ?

Teklifle, anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son
fıkrasına, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi
eklendi. Bu değişiklikle madde, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' haline geldi.

Anayasanın, ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine ise
''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra eklendi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, anayasa değişikliğinin ''Hayırlı olması''
temennisinde bulundu. Toptan, birleşimi 12 Şubat Salı günü saat 15.00'da toplanmak üzere kapattı.

RUMELİ KIZLARI ÇARŞAF TAKAR MI?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, kuliste karşılaştığı TBMM Başkanvekili Meral Akşener’e, “Çarşafı hazırladınız mı?” diye espri yapınca, Akşener de “Rumeli kızları çarşaf takmaz” diye karşılık verdi.

AK PARTİ VE MHP'LİLER BİRBİRİNİ KUTLADI

Toptan’ın oylama sonucu açıklamasını bekleyen MHP ve AK Parti’li Milletvekilleri, birbirlerini kutladıktan sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesinden sonra TBMM’den ayrılan Bahçeli, gazetecilerin sorularını, “Teşekkür ederim” karşılığı vererek, yanıtlamadı.

CHP VE DTP’LİLER SONUCU BEKLEMEDEN GİTTİ

Oylama sürerken, bazı CHP milletvekilleri Sıhhıye Meydanı’ndaki protesto mitingine katılacaklarını belirterek, oylamanın daha hızlı yapılmasını istediler.
Toptan bu öneriyi dikkate alarak, oy verme işlemi bittikten sonra tasnif için iki masa oluşturdu ve sonuçlar hızla açıklandı. Ancak CHP ve DTP’liler sonucun açıklanmasını beklemeden Genel Kurul’dan ayrıldılar.