Başörtüsü yasağının sadece 'siyasi' olmadığını söyleyen yazar Sibel Eraslan bir sosyal yaraya dikkat çekti...
Abone olYazar Sibel Eraslan, Türkiye 5’incisi olarak İstanbul Hukuk’a girmesine rağmen başörtüsü nedeniyle mesleğini yapamadığını belirterek, yasağın sadece siyasi değil, kadınları da ekmeğe muhtaç etmek için konulduğunu söylüyor...
Hukuk fakültesi mezunu olmasına karşın başı örtülü olduğu için avukatlık mesleğini yapamayan yazar Sibel Eraslan, kendisi gibi çok sayıda kadın bulunduğunu söyledi ve şöyle ekledi: “Başörtüsü yasağı siyasi bir mesele değil sadece. Bu yasak kadının mesleğini yapmasını da engelliyor”
Star'dan Hatice Yaşar'a konuşan Eraslan, başörtüsü yasağının tekrar tartışıldığı bugünlerde kadınların travmalarının yinelendiğini söylüyor. Yasağın pek çok kadını hayatın dışına ittiğini, ötekileştirdiğini anlatan Eraslan, başörtüsüne getirilen engellemelerin kadınların çocuklarıyla, aileleriyle olan ilişkilerini bile etkildeğini kaydetti. Yasağın kendi hayatına çok olumsuz yansıdığını ifade eden Eraslan, kendi hayatından şu örneği verdi:
ÇOCUKLARIM ANNELERİNİN MESLEĞİNİ BİLSİN
“Bayram günü anne ve babanıza bir hediye alıp gitmek istiyorsunuz. Ama işiniz, gücünüz, paranız olmayabiliyor. Veli olarak 1998 ve 2002’de başörtüsü yasağı nedeniyle bizi okullara almadılar. Yıllarca ismimin başına ‘Avukat’ diye yazdım. Mesleğimi yapamasam da çocuklarımın, annelerinin bir mesleği olduğunu bilmelerini istedim. Ne yazık ki pek çok başörtülü kadın, yasaklar nedeniyle kendi mesleğini yapamıyor. İyi gitmeyen evliliklere mahkum olanlar var. Ayaklarının üzerinde duramadığı için boşanabilmesi bile mümkün olmuyor. Gördüğü şiddete razı gelenler var. “
AMAÇ KADINI EKMEĞE MUHTAÇ ETMEK
Yasağın kadınları üretim dışına itmesi nedeniyle kadınların yalnızlaştığını da ifade eden Eraslan, “43 yaşındayım ama hala bir sosyal güvenlik numaram yok. Ya babanızın üzerinden ya da eşiniz, oğlunuz üzerinden sigortalı olarak görünüyorsunuz. Çünkü yaptığınız bir iş yok” diyerek pek çok başörtülü kadının yaşadığı soruna dikkat çekti.
Sibel Eraslan, yasak nedeniyle çektiklerini vurgulayarak, “Başörtüsü yasaklarının varacağı yer kadını bir dilim ekmeğe muhtaç koymaktır. Bu yasak aynı zamanda sizi acıya daha dayanıklı ve duyarlı hale getiriyor. Kot işçisini, Hakkari’de olan bir insanı daha iyi anlıyorsunuz. Acı, bu şekilde kalp genişliği veriyor insana” şeklinde konuştu...