BIST 9.420
DOLAR 34,48
EURO 36,32
ALTIN 2.855,44
HABER /  GÜNCEL

Türban olursa sarık da girer

Anayasa taslağının açıklanmasının ardından türban tartışmaları hız kazandı

Abone ol

ESKİ Adalet Bakanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, anayasa taslağında üniversitede türbanın serbest bırakılmasına karşı çıktı. Türk, AKP’nin öğretim üyelerine hazırlattığı taslağı değerlendirirken, şunları söyledi:

BASKI YARATIR

"Kılık kıyafetinden dolayı hiç kimse yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" ve "Kılık kıyafet üniversitede serbesttir"(45. md) deniyor. Eğer bunu yaparsanız, bir süre sonra türban kullanmayan kız öğrenciler üzerinde, çok büyük bir baskıya dönüşecektir. Kızlarla da sınırlı kalmaz. ’Kılık-kıyafet serbest’ dediğinizde erkek öğrencilerin de dışarıda yasak sarıkla cüppeyle üniversiteye gelmesini önleyecek hüküm kalmaz. Fatih’teki gibi birtakım adamların sarıkla cüppeyle üniversiteye girmesine nasıl engel olacaksınız?

ÜNİVERSİTE BİTER

Bu kılık kıyafetle de sınırlı kalmayacak din kaynaklı öyle bir baskıya dönüşecek ki, bir süre sonra üniversitelerde bilim özgürlüğü ve özerkliği kalmayacaktır. Üniversiteyi kılık kıyafet serbestliği ile dinsel baskıya açık hale getirip, devletin sağladığı güvenliği de (100. md) kaldırıyorsunuz. Yüksek öğretimi bitirir bu. Avrupa İnsan Haklarına Sözleşmesi’ne göre konulduğu belirtiliyor. Oysa AİHM, Türkiye’nin, laikliği korumak için üniversitede ve kamu kurumlarında türbanı yasaklayabileceğini kabul etmiştir. Demek ki, AİHS’ye aykırı tarafı yok. O bahane altında bunu getiriyorlar.

3 MADDEYE DOKUNULAMAZ

İlk üç maddenin değiştirilemeyeceği söylenen bir anayasayı, bu maddeler de dahil değiştiriyorlar. Gerçi bu maddelerdeki ilkelere bağlı kaldıklarını ifade ediyorlar. Ama 2. maddeye baktığımızda, "Toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı" ve başlangıçtaki temel ilkelere yollama yapan ifade çıkarılıyor. Bu hükümlerin virgülüne dokunulamaz. Başlangıçta anayasanın parçası olmaktan çıkarılıyor.

FEDERASYONA HAZIRLIK MI

Anayasalar birleştiricidir. Farklılıkları bu kadar ön plana çıkartınca, birleştiren mi yoksa ayrıştıran bir anayasa mı olacak? Federasyona geçiş hazırlığı niteliğinde mi olacak? Amerikan, Alman, Fransız anayasalarına bakın hep birliği sağlamak vardır. Bu anayasada sosyal devlet zayıflatılıyor, ilgili hükümler budanıyor.

Kaynak: Hürriyet