BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Turan Oflazoğlu'na saygı gecesi

Turan Oflazoğlu için Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde saygı gecesi düzenlendi

Abone ol

Türk tiyatrosunun usta ismi Turan Oflazoğlu için Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde saygı gecesi düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğince (ESKADER) organize edilen gecede konuşan edebiyat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. İnci Enginün, Oflazoğlu'nun çok büyük bir tiyatro yazarı olduğunu söyledi.

''Onun eserlerinde evrensel ve edebi her şeyi bulmak mümkün'' diyen Enginün, Oflazoğlu ile tanışmadan önce onun kitaplarını okuduğunu, hatta ''Shakespeare'' adlı kitabına önsöz yazdığını anlattı.

 

Enginün, Oflazoğlu'nun edebi hayatıyla ilgili uzun incelemelerde bulunduğunu, onun ''Deli İbrahim'' adlı tiyatro oyununu izlerken kendinden geçtiğini ifade ederek, eserin çok farklı yönleri olduğunu dile getirdi.

''Deli İbrahim'' oyununun yurt dışında da yankı bulduğunu anlatan Enginün, şöyle devam etti:

''Oyun, o zamana kadar izlediğim en iyi tarihi oyundu. Bu oyunu birçok yabancı yazar haksız şekilde eleştirdi. Onlar aslında bu derece güzel oyunu çekemedikleri için eleştirmişti. İngiltere, Macaristan gibi ülkelerde oyun değişik dillere çevrilerek oynanmıştır. Onun bol sayıdaki tiyatro eserlerinin yanı sıra şiir kitapları ve denemeleri de var. Şiirleri eski kültürle iç içedir ve onları basma kalıp değil de yenileyerek yazmıştır. Bir yazar sadece gününün dilini kullanırsa anlaşılır. Oflazoğlu da bu şekildedir. Onun dili son derece yalındır ve çarpıcıdır.''

Enginün, ayrıca Oflazoğlu'nun ''Elveda'' şiirinin, Namık Kemal'den sonra yazılmış en duygulu vatan şiiri olduğunu kaydetti.

ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım da Turan Oflazoğlu'nun, Cumhuriyet dönemi Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en iyi ve büyük yazarı olduğunu ve bunu kendisinin değil, merhum yazar Prof. Dr. Mehmet Kaplan'ın söylediğini belirtti.

Bunun biraz gecikmiş bir toplantı olduğuna işaret eden Yardım, ''Hocamızın hakkını vermek kolay değil ama bu toplantıyla onun hakkını vermek istedik. Kendisi gerçekten Türk tiyatrosu alanında muhteşem bir yazar ve usta'' diye konuştu.

 

Sinema ve tiyatro oyuncusu Cüneyt Türel ise Oflazoğlu ile yaklaşık 40 yıl önce tanıştıklarını belirterek, ''Hocamın tiyatro metinleri çok farklıydı ve inanılmazdı. O bana, 'Bütün sanatlar ulaşacakları amaç için kendilerine şiiri hedefler' demişti. Kendisi hem tiyatrocu hem de şairdi. Yani en baştan amacına ulaşmıştır. Ben onun sayesinde tiyatronun farklı alanlarından kişiler tanıdım. Birçok ünlü şairde bulamadığım dizeleri onda buldum'' şeklinde konuştu.