BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

'Tüpraş Koç'undur!'

Danıştay Tüpraş'ın Koç'a devrini durdurdu ama uzmanlar, Tüpraş’ın devir işleminin gerçekleştirilmiş olması nedeniyle geri dönüşün mümkün olmadığını söylüyorlar.

Abone ol

Uzmanlar, Tüpraş’ın devir işleminin gerçekleştirilmiş olması nedeniyle geri dönüşün mümkün olmadığını ve hükümetin geçmişteki benzer durumları da dikkate alarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun nihai kararının iptal yönünde çıkması durumunda bile geri dönüşün olamayacağını ve geçmişte Bakanlar Kurulu’nun benzer durumlarda "fiili imkansızlık" gerekçesiyle satışın devamı yönünde karar aldığını hatırlatıyorlar.

HUKUKİ İMKANSIZLIK:

Davaları yakından izleyen bir hukukçu ise Tüpraş’ta Danıştay kararının uygulanıp uygulanmayacağına Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) karar vereceğini belirterek, "Mahkeme kararının uygulanması zorunlu. Ancak geçmişteki örneklerde olduğu gibi ’filli ve hukuki imkansızlık gerekçesiyle’ kararın uygulanmasını beklemiyorum" dedi. "Bu noktada tartışılacak konu, fili imkansızlık var mı yok mu" diyen aynı hukukçu, ayrıca mahkeme kararlarının geriye dönük uygulanmasının zor olduğunu belirtti.

Danıştay kararına uyulmayan özelleştirme örnekleri var

DANIŞTAY’dan yürütmeyi durdurma ve benzeri kararlar çıkmasına karşın, gerçekleşen özelleştirme ihalesinde ısrar edilen örnekler bulunuyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:

Çitosan’a ait beş çimento fabrikası

Usaş Havaş Yer Hizmetleri

Giresun ve Hopa Limanları

Karabük Demir Çelik Fabrikaları

Sümer Holding Nevşehir İşletmesi

Çimento fabrikaları ile Usaş’ta ihalelerin iptal işlemlerini uygulamama kararını Bakanlar Kurulu alırken, diğerlerinde ise özelleştirme işlemlerinde nihai karar organı olan ÖYK’nın kararıyla satışlar devam etmişti.

Petrol-İş: Para iade edilmeli ve hisseler kamuya verilmeli

ÖZELLEŞTİRME karşıtı çıkışları ile bilinen bazı uzmanlar ise devir işlemlerinin yeni tamamlanmış olması ve alıcı firmanın henüz yatırım yapmamış olması nedeniyle Tüpraş hisselerinin geri alınması gerektiğini ifade ediyorlar. Petrol-İş sendikasının avukatı Gökhan Candoğan Reuters’a yaptığı açıklamada, "Kararın hemen uygulanması gerekir, aksi halde suç olur" dedi. Candoğan, şartnamedeki hukuka aykırılıkların bu aşamada giderilmesi mümkün olmadığı için ihalenin iptal sürecine girdiğini söyledi ve kararın uygulanmaması halinde Petrol-İş’in meşru tüm yollara başvuracağını belirtti. Candoğan, "Eğer burası bir hukuk devletiyse mutlaka paranın geri ödenmesi ve hisselerin kamuya geri verilmesi gerekiyor" dedi.

Gerekçeli kararı görüp değerlendirme yaparız

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, Tüpraş’ın yüzde 51’lik hissesinin blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının yürütmesini durdurması konusunda, "karar ve gerekçesi elimize geçmeden herhangi bir değerlendirme yapamayız" dedi. Unakıtan, TÜRMOB ve TÜDESK’in Sheraton Otel’de düzenlediği "Türkiye Denetim Standartları" konulu konferansa girişi sırasında, gazetecilerin Danıştay’ın Tüpraş kararıyla ilgili sorularını yanıtladı. Danıştay’ın kararının henüz kendilerine ulaşmadığını ifade eden Maliye Bakanı Unakıtan, karar ve gerekçesi ellerine ulaşmadan konuyla ilgili bir dğerlendirme yapamayacağını bildirdi. Unakıtan, "Karar ve gerekçesi elimize geçer, ondan sonra toplanırız ilgili arkadaşlar olarak, daha sonra da sizlere bilgi veriririz" diye konuştu. Bakan Unakıtan, gazetecilerin konuya ilişkin detaylı sorularını ise yanıtsız bıraktı.

Aygaz: Her şey usulüne uygun

AYGAZ, Tüpraş ihalesinde Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararına ilişkin şirkete tebliğ edilmiş herhangi bir bilgi bulunmadığını bildirdi. Aygaz’dan İMKB’ye gönderilen açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmelerinden biri olan söz konusu ihale ve devir işleminin usul ve kurallarına uygun olarak yürütüldüğü, gerekli tüm aşamalar tamamlandıktan sonra tarafların edimlerini yerine getirmesi ile devrin gerçekleştirildiği ve yeni yönetimin göreve başladığı vurgulandı.

Kaynak: