BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,15
ALTIN 2.974,11
HABER /  GÜNCEL

Tüp mide ameliyatı ve Gastrik By-Pass nedir hangisi iyidir?

Aşırı şişman olup obezite sorunu yaşayanlar için tüp mide ameliyatı ya da Gastrik By-Pass öneriliyor. Tüp mide ameliyatı ve Gastrik By-Pass olabilmek için vücut kitle indeksinin 35 ve üzerinde olması ve en az 16 yaşında en fazla 65 yaşında olmak gerekiyor. Peki tüp mide ameliyatı ile Gastrik By-Pass arasındaki fark nedir hangisi daha iyi sonuç veriyor?

Abone ol

Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obez ve bu konuda dünya genelinde ilk 10 ülke arasındayız. Hızla artan aşırı şişmanlığın en önemli nedeni fast food yiyecekleri ve haraketsiz yaşam. Yapılan araştırmalar yemek yedikçe beynin seratonin salgıladığını gösteriyor. Bu da obeziteyi sigara gibi bir bağımlılık haline getiriyor.

Aşırı şişman olup da kilo veremeyenler için geriye tek bir çare kalıyor o da tüp mide ameliyatı ya da Gastrik By-Pass ameliyatı olmak. Bunun için en az 16 yaşında en fazla 65 yaşında olmak gerekiyor. Ayrıca vücut kitle indeksiniz 35 ve üzerinde olmalı. Peki tüp mide ya da gastrik by pass zayıflama ameliyatları arasındaki fark nedir hangisi daha iyidir? İşte iki ameliyatın özellikleri;

Mide küçülten Tüp mide ameliyatı nedir : Sleeve Gastrektomi Tüp mide ameliyatı olarak bilinen bu yöntemde midenin belli bir bölümü cerrahi olarak çıkarılıyor ve geriye tüp şeklinde bir mide bırakılıyor. Ameliyattan sonra küçük hacimlerde alınan yiyecekler hastada doygunluk hissi yaratıyor ve bir süre sonra bu tokluk, iştah kaybına dönüşüyor. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü de çıkarıldığı için hastada açlık hissi oluşmuyor. Oldukça kolay bir operasyon olan bu yöntemde, komplikasyon oranları oldukça düşüktür. Ameliyattan sonraki birkaç yıl içinde kilo fazlasının %60 - 70’inin kaybedilmesi beklenir.

Gastrik By-Pass nedir ; Cerrahi sonrası uzun dönemde kilo alımı olursa kişiye uygun gastrik baypass cerrahi tiplerini uygulamak da mümkün. Operasyonun faydaları vücut ağırlığınızın önemli bir kısmının kaybı ile birlikte, ilk bir iki yılda ortaya çıkıyor. Kilo kaybedildikçe yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve diyabet gibi şişmanlıkla ilişkili sağlık problemleri kaybolmaya veya en azından düzelmeye başlıyor. Bu sayede, hastaların tamamına yakını aldıkları pek çok ilacı tamamen bırakır veya en azından dozunu azaltırlar. Zayıflamaya bağlı olarak emosyonel durumda da belirgin düzelme görülür, sosyal ve cinsel hayattaki düzelmeler bunu takip eder.

Obez olduğumu nasıl anlarım? : Bu noktada en önemli tanı yöntemi vücut kitle endeksinin hesaplanmasıdır. Eğer vücut kitle endeksi 30’un üzerinde ise kişi obez olarak tanımlanır. Diğer bir tanı yöntemi ise bel-kalça oranıdır. Erkeklerde bel çevresinin kalça çevresine oranının 1'den fazla olması kadınlarda ise 0.8'den fazla olması kilolu ya da obezitenin göstergesi olarak kabul edilir.