BIST 9.673
DOLAR 35,27
EURO 36,71
ALTIN 2.967,48
HABER /  GÜNCEL

Tüp geçitte son raund

Finansmanı sağlayacak olan Japon Jbic yetkilileri hafta içinde Bakan Binali Yıldırım ile bir araya geliyor.

Abone ol

İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı çözüm sağlamak amacıyla yapımı gündeme gelen Tüp geçiş ihalesini finanse eden Japon Devlet Kurumu JBIC ile firma yetkilileri arasında yapılacak nihai müzakerelerin ardından, bu konuda daha önce açılan ihalenin sonuçlandırılarak firma seçiminin yapılması bekleniyor.

Firma seçimi sonrası, ilgili firma konsorsiyumu ile yapım sözleşmesi imzalanarak, tüp geçit inşaatında filii uygulama süreci başlatılmış olacak.

İHALEDE SONA GELİNDİ

Kısaca ''Marmaray'' olarak adlandıılan projenin tüp geçit bölümü için, 29 Aralık 2003 tarihinde yapılan ihale komisyonu toplantısında, teknik değerlendirmeyi geçen 2 konsorsiyumun teklifleri alınmıştı.

Tüp Geçit inşaatı için Taisei-Kumagai Fumi-Gama Endüstri
konsorsiyumundan 89.7 milyar Japon yeni, Obayashi-Yapı
Merkezi--Metiş-Kiska grubundan da 97 milyar öapon yeni tutarında bir fiyat önerisi gelmişti.

SAATTE 70 BİN YOLCU TAŞINACAK

Türkiye'nin ilk denizaltı tüp geçişi projesi özelliğine sahip olacak sistemle, çift yönlü olarak saatte 70 bin yolcu taşınacak.

Yaklaşık 2 milyar dolara malolması planlanan ''tüp geçit'' ve ilgili sistemlerin yapımına, bu yıl içinde başlanması bekleniyor. Çeşitli banliyö hatlarının yapımı, iyileştirilmesi ve çeşitli yeraltı istasyonlarının da bulunduğu 70.6 kilometre uzunluğundaki ''Marmaray''sisteminin, tüm üniteleriyle 2008 yılında tamamlanması öngörülüyor.