Tüpgaz kullanımında yanlış kelepçelemede zarara uğrayana tazminat geliyor, işte ayrıntılar..
Abone olTürkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), likit petrol gazı depolayan, tüp dolumu yapan, tüketiciye ulaştıran LPG dağıtım firmalarının artık, Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortasına ek olarak Tüp Gaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Birliğin yazılı açıklamasında, gerek sanayide, gerekse evlerde yaygın kullanımı olan ve tehlikeli madde niteliğinden dolayı teminat altına alınması gerekliliği doğan Likit Petrol Gazın (LPG), Bakanlar Kurulu'nun 21 Ocak 2010 tarihli ve 2010/190 sayılı kararıyla ''zorunlu sigorta'' olarak yeniden düzenlendiği kaydedildi.
Karara göre, likit petrol gazı depolayan, tüp dolumu yapan, tüketiciye ulaştıran LPG dağıtım firmalarının artık, Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortasına ek olarak Tüp Gaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası yaptırmaları gerektiğine işaret edilerek, şöyle denildi:
''LPG, yanıcı patlayıcı olmasından kaynaklı maddi ve bedeni zararlar, ölümler gibi büyük kayıplara yol açıyor. Bu nedenle sorumluluktan doğan tazminatın belirli bir limitle karşılanması için sigortanın zorunlu hale getirilmesi büyük önem taşıyor. Zarar meydana geldiğinde, zararın tüpün imalat hatası veya dolum hatasından kaynaklanması, servis hatası, cihaz, musluk, kelepçe gibi hatalardan meydana gelmesi sigorta ettiren firmanın sorumluluk durumunu değiştirmiyor. Sigorta ettirenin kusuru olup olmadığına bakılmaksızın, doldurdukları tüplerin infilakı, gaz kaçırması veya yangın çıkarması sonucu zarar gören üçüncü şahısların tazminatı kesin olarak ödeniyor.
Bunun yanı sıra Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortası bulunan yerlerde tüp gazın neden olduğu bir kaza var ise önce Tüp Gaz Sorumluluk Sigortası limitleri dahilinde işlem yapılıyor. Limiti aşan kısım olursa Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortası devreye giriyor. Zorunlu olan bu sigortanın yaptırılmaması halinde ise sorumluluğu olan firmanın faaliyetini durdurma ve iptal cezası ile 12 bin lira idari para cezası gibi yaptırımlar da kanunda açık olarak belirtiliyor.''