İngiltere'de yapılan bir araştırma, hızlandırılmış fotoğraflama tekniğinin tüp bebek doğumunda başarı şansını kayda değer oranda artırabileceği sonucuna vardı.
Abone olReproductive BioMedicine Online sitesinde yayımlanan araştırmada anlatılan yöntem, dölleme için başarılı olma şansı daha yüksek embriyonların seçilmesine olanak veriyor.
CARE doğurganlık tedavisi grubu mensubu bilim insanlar,ı embriyonun bilinçli bir şekilde seçilmesinin tedavide başarı ihtimalini yüzde 56 artırabileceğini söylüyorlar.
Ama diğer bazı uzmanlar sonucun heyecan verici olduğunu kabul etmekle birlikte, çalışmanın 69 çift gibi çok küçük bir denek grubu üzerinde yapıldığına dikkat çekiyorlar.
NASIL YAPILDI?
Araştırma geçen yıl Manchester'deki CARE kliniğinde tedavi gören çiftlerin kayda alınmasıyla yapıldı.
Bu süre zarfında 88 embriyon görüntülendi ve döllendi.
Bu embriyonlar bir kuvöze konularak her 10-20 dakikada bir görüntülendi.
Araştırmacılar embriyonları belli anlardaki gelişimlerine bakarak, kromozom anormallikleri riski bakımından düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayırdılar.
Düşük risk grubundaki embriyonlardan 11 bebek doğdu. Bu yüzde 61'lik bir başarı oranı anlamına geliyor.
Orta risk grubunda sadece beş bebek doğdu, başarı oranı yüzde 19'da kaldı. Yüksek risk grubu olarak saptanan embriyonlardan ise bebek doğmadı.
MEVCUT YÖNTEMDE FARKI BÜYÜK
CARE doğurganlık çalışmaları kliniğinden Profesör Simon Fishel, "Bu alanda çalışma yürüttüğüm 35 yıl boyunca, bu kadar heyecan verici, kayda değer ve doğurganlık tedavisi gören hastalar bakımından sonuç getirici bir buluşa daha tanık olmadım" diye konuştu.
Profesör Fishel, "Bu teknoloji bize hangi embriyonun bebek doğumu için en uygun ve en muhtemel aday olduğunu saptama imkanı veriyor. Adeta rahimdeki bir embriyonu kamerayla izliyormuşsunuz gibi" dedi.
Şu anda uygulanan standart tüp bebek teknolojisinde, embriyonlar günde bir kere kuvözden çıkarılıp mikroskop altında inceleniyor. Bu da onların kısa bir süre için de olsa her gün belli bir zarar görme riski alınarak, ısısı kontrol edilen ortamdan çıkarılmaları, ve günde yalnızca bir kez görüntülenebilmeleri anlamına geliyor.
Halbuki hızlandırılmış fotoğraflama yöntemiyle embriyonların dölleme aşamasına kadar kuvözden çıkması gerekmediği gibi, günde 5bine kadar fotoğrafla gelişimleri tespit edilebiliyor.