ABD'de suni döllemeyle doğan bir bebekte kullanılan embriyo gözlemleme yönteminin tüp bebek tedavisinde maliyeti önemli oranda düşürebileceği belirtildi.
Abone olABD'de suni döllemeyle doğan bir bebekte kullanılan embriyo gözlemleme yönteminin tüp bebek tedavisinde maliyeti önemli oranda düşürebileceği belirtildi.
Geçen Mayıs ayında dünyaya gelen Connor Levy'in adlı bebeğin doğumunda doktorlar, en iyi yüksek şansa sahip döllenmiş yumurtayı seçmek için İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde geliştirilen gözlemleme yöntemini kullandı.
Tüp bebek tedavisinde suni yoldan döllenen embriyoların DNA'larında anormallikler sık görüldüğü için, bu yöntemle başarı şansı üçte bir düzeyinde.
Embriyoların DNA'larında, yani kromozomlarında anormallikler görüldüğü takdirde ana rahmine konmuyor, konsa bile embriyo fetüs aşamasına ulaşamıyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların yaşı ilerledikçe kromozomlarda anormallik görülmesi riski yükseliyor. Örneğin, 30'lu yaşların başındaki kadınlarda bu risk yüzde 25 dolayında.
Ancak 30'lu yaşların sonu ve 40'ların başında bu risk yüzde 75'e yükseliyor.
Bazı klinikler, olası anormalliklerin tespiti için bir tür kromozom gözlemleme yöntemi kullanıyor. Ancak, bu gözlemleme İngiltere'de tüp bebek tedavisi masrafını iki ila üç bin sterlin (yaklaşık altı ila dokuz bin TL) daha arttırıyor.
24 saatte sonuç
Connor Levy'nin annesi Marybeth Sheidts, yaşadığı ABD'nin Pennylvania eyaletinde mevcut gözlemleme yönteminin 6 bin dolara (yaklaşık 12 bin TL) mal olduğunu söylüyor.
24 saat içinde yapılan yeni kromozom gözlemleme yöntemi insan geninin haritasının çıkartılmasındaki ilerlemeler sayesinde geliştirildi.
Oxford Üniversitesi'nden Dr. Dagan Wells BBC'ye yaptığı açıklamada, "Şu andaki testler zaten çok pahalı olan tedavinin maliyetini daha da yükseltiyor ve maliyet nedeniyle pekçok kişi tedaviden yararlanamıyor. Bizim tekniğimizle kromozom sayısı ve diğer biyolojik veriler düşük bir maliyetle, mevcut yöntemin masrafının üçte ikisine tespit edilebiliyor' dedi.
Ancak Wells, bu gözlemleme yönteminin etkinliğini görmek için, daha çok sayıda deneme yapılması gerektiğini söylüyor.