BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Tüp bebek için doğru yaşta mısınız?

Ailelerin büyük çaba ve zaman harcayarak hayatlarına yeni birini katması her zaman mümkün olmayabilir. Bunun için hangi zamanı seçmek gerekir?

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, binlerce çiftin ailelerini büyütmek, onlara ait bir parçayı hayatlarına katmak için büyük çaba harcadığını söyledi.        

Tüp bebek yönteminin bu noktada sıkıntı yaşayan çiftler için büyük umut olduğunu belirten Buyru, tüp bebek yönteminde büyük değişikliklerin ve gelişmelerin kaydedildiğini söyledi. Bu değişikliklerin tedavi protokollerinden, yumurta toplanmasına ve transfer edilecek embriyonun seçimine kadar birçok noktada kendini gösterdiğini belirten Buyru, bu değişikliklerin başarı oranını ve hasta konforunu artırdığına işaret etti.
        
DENENMESİNE KARŞIN ALINAN BAŞARISIZ SONUÇLAR

Ancak tüm bu gelişmelere karşın başarısız sonuçların da alındığını vurgulayan Buyru, şunları söyledi:       

''Tedavide başarı oranını belirleyen en önemli faktör kadının yaşı ve yumurta-embriyo kalitesidir. 35 yaş altındaki kadınlarda iyi embriyo kalitesi ile gebelik şansı yüzde 50'nin üzerindedir. 40 yaş üzerinde ise gebelik şansı yüzde 20'nin altındadır ve gebelik oluştuğunda da düşük riski yüksektir. Bazen çok iyi embriyolar verilmesine rağmen gebelik elde edilememektedir. Bu durumun açıklanması çok kolay değildir. Bu durumda iki başarısız tedavi girişiminden sonra histeroskopi ile rahim içinin araştırılması, anne ve baba adayının genetik incelemesi, gebeliğin vücut tarafından kabulü ile ilgili pıhtılaşma ve bağışıklık sistemi ile ilgili bazı testlerin yapılması düşünülebilir.''        

Buyru, Sağlık Bakanlığının 6 Martta yayımladığı genelgeyle 35 yaş altı kadınlarda transfer edilecek embriyo sayısını bir ile sınırlandırdığını belirterek, çok özel durumlar dışında birden fazla embriyonun transferine izin verilmediğini söyledi.

Buyru, bu sayede çoğul gebeliklerin önlenmesinin amaçlandığını belirtti.        

Çoğul gebeliklerin çok da arzu edilmeyen bir sonuç olduğunu vurgulayan Prof. Buyru, çoğul gebeliklerde düşük ve erken doğum riskinin yüksekliğine dikkat çekti.        

Buyru, tüp bebekte giderek daha az ilaç kullanımına dayanan ve daha kısa süre enjeksiyon yapılmasını gerektiren tedavilerin tercih edildiğini belirterek, tüp bebek için tercih edilen merkezin de olumlu sonuç almada önemli olduğunu sözlerine ekledi.