BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,31
ALTIN 2.842,30
HABER /  SAĞLIK

TÜP BEBEK BAŞARISIZLIKLARI

Tüp bebek tedavisi yaptıran aileler için, bu durum stres yaşatan bir durumdur. Tüp bebek uygulamasının başarısızlıkla sonuçlanması ve tekrarlayan denemelerde başarısızlığın devam etmesi durumunda, bu sorunla başa çıkabilmek için Kadın Hastalıkları ve Doğu

Abone ol

TÜP BEBEK BAŞARISIZLIKLARI

Tüp bebek tedavisi yaptıran aileler için, bu durum stres yaşatan bir durumdur. Tüp bebek uygulamasının başarısızlıkla sonuçlanması ve tekrarlayan denemelerde başarısızlığın devam etmesi durumunda, bu sorunla başa çıkabilmek için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu ile yaptığımız görüşmede bizlere tüp bebek başarısızlıkları hakkında bilgiler ve tedavi için yeni yaklaşımlar hakkında bilgiler aktardı.

Hocam öncelikle bize tüp bebek başarısızlığından söz edebilmemiz için, başarısızlığın oluşmasındaki etkenler nelerdir?

Elbette, tüp bebek başarısızlığı en az 3 defa tüp bebek uygulaması sırasında iyi kaliteye sahip embriyo transferi yapılmasına rağmen, sonuçta gebelik elde edememek ya da 10 veya daha çok sayıda embriyo transferi olmasına rağmen gebelik sağlanamaması durumudur.

Tüp bebek başarısızlığının sebepleri ne olabilir?

Gebelik mekanizmaları tamamen karmaşık olaylar zincirinden oluşmuştur. Burada tek bir neden dayanmamak gerekir. Bu sorunu yaşayan eşlerin ikisi birden ele alınıp, ayrıntılı olarak incelenmesi gerekir. Burada öne çıkan pek çok sebep olabilir. Embriyonun gebelik oluşturması beklenirken, genetik yapısı bozulmuş olabilir, yumurta gelişimi olurken kullanılan ilaçların uygun olmaması, embriyonun geliştiği ortamların yetersiz olması ve embriyona ait olan sebepler tüp bebek başarısızlığına neden olabilir. Tabi bunun yanında anne adayına bağlı sebepler etken olabilir.

Bunlar arasında rahmi etkileyen doğumsal bozukluklar, embriyonun rahme tutunmasını engelleyecek miyom, polip gibi oluşumlar, kürtajlardan ve enfeksiyonlardan kaynaklanan yapışıklıklar, pıhtılaşma bozuklukları, anne adayının genetik yapısından ya da sonradan oluşmuş bağışıklık sistemine bağlı bozukluklar embriyonun gelişimine engel olabilir. Ayrıca kadında bulunan çikolata kistleri dediğimiz endometriosis hastalığı, enfeksiyon, tüplerde tıkanma ve şişme gibi sorunlar olabilir. "Tüp bebek neden tutmaz?" başlıklı yazımda ayrıntılı cevap vermeye çalıştım.

Tüp bebek başarısızlığı yaşandığında neler yapılmalıdır?

Buna etken olan çok sayıda faktör bulunduğundan, eşler birlikte incelenmeli ve yeni bir çalışma için etkenler araştırılmalıdır. Anne ve baba adayı gebelik oluşumunun engellenmesine sebep olabilecek genetik ya da sistematik hastalıklar açısından değerlendirilmelidir. Bu esnada kromozom analizleri yapılmalı, immünolojik çalışmalar ve genetik pıhtılaşma faktörleri araştırılmalıdır.

Eşlerden birinde kromozomal sorun tespit edilirse, bundan sonra elde edilecek embriyoların seçimi preimlantasyon genetik tarama testleri sonucunda yapılmalıdır. Burada seçilen normal yapıdaki embriyo transfer edilmelidir. Bu aşama embriyo kalitesini arttıran ve kaliteli yumurta elde edilmesini sağlayacak olan önemli bir basamaktır. Aynı şekilde sperm seçimi sırasında mikroskobik büyütme yöntemlerinden olan IMSI metoduyla, embriyo kalitesine katkı sağlanabilir. Anne adayında olan fizyolojik bozuklukların belirlenmesi halinde, bunların giderilmesiyle yeni bir tüp bebek tedavisi yapılabilir. Bu çalışmalar yapılmadan, sağlıklı ortam oluşturulmadan yapılan tedaviler iyi kalite embriyo geliştirilse de, tüp bebek başarısızlığı yaşanacaktır.

Hocam bir konuda daha size bir soru sormak isteriz. Bu başarısızlıkların çiftler üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler nasıl giderilmektedir?

Tüp bebek tedavisi aile için zaten bir stres kaynağıdır. Büyük umutlarla başlanan tedavinin üst üste başarısız bir şekilde sonuçlanması, eşler açısından yıkım kaynağıdır. İşte bu yüzden başarısız bir tedavi sonrasında araştırmalar yapılmalı ve sorunlar giderilmelidir. Bunun yanında eşlerin psikolojik açıdan rahatlatılması için psikolojik destek verilmesi düşünülmelidir.

Kaynak : http://www.cemficicioglu.com.tr/