BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.869,24
HABER /  DÜNYA

Tunusta başörtüsü avına çıkıldı

Tunus'ta başörtüsüne karşı kampanya başlatıldı. Bakın bu ülkede neler yapılıyor?

Abone ol

İngiliz The Financial Times gazetesi, Tunus'ta başörtüsüne karşı kampanya başlatıldığını açıkladı.

Haberde, yolda durdurulan kadınlara ‘bir daha başörtüsü takmayacağım’ yazılı kağıtlar imzalatıldığı belirtildi. Aslında Tunus'ta başörtüsü yasağı yeni bir uygulama değil. Yasak 1981 yılından bu yana yürürlükte.

Yasa gereğince, Tunus'ta devlet dairelerinde ve okullarda başörtüsü takılamıyor. Başörtüsü kullanmakta ısrarcı olanlar işten ya da okuldan çıkarılıyor. Yasağın kapsamı devlet daireleri ve okullar olarak tanımlansa da uygulama sokağa taşmış durumda.

Faize Rahim adlı bir kadın, "pazarda durduruldum. Beni karakola götürüp bir daha başörtüsü takmayacağıma dair kağıt imzalamamı istediler. 'Suçüstü yakalanmıştır' diye de rapor düzenlediler" dedi. Peki, halkının yüzde 99.3'ü Müslüman olan Tunus'ta başörtüsü yasağı neden bu kadar şiddetli uygulanmaya başlandı?

Başörtüsü yasağının dayandığı siyasi gelişmeler

1956 yılında iktidara gelip, sivil darbe ile devrildiği 1987’ye kadar ülkeyi 31 yıl boyunca yöneten Devlet Başkanı Habib Burgiba, dini konularda yasakçı bir politika izledi.

Burgiba, ilk iş olarak İslami eğitim kurumlarını kapattırdı.

Camiler sıkı denetim altına aldı ve İslamcı muhalefetin sesini kısarak, liderlerini sürgüne gönderdi. Zaman zaman oruç tutulmasını yasakladı. 1987 deki sivil darbe ile Burgiba devrilidi ama yerine gelen Zeynel Abidin Ali de aynı çizgiyi izledi.

‘İkinci Burgiba dönemi’ olarak değerlendirilen bu süreçte, dini unsurlara yönelik sert bir yönetim hakim. Zeynel Abidin Ali yönetiminin en temel programı Tunus'ta yasa dışı ilan edilmiş olan İslami muhalefeti güçlendirecek her türlü fikir ve sembolün yaygınlaşmasını engellemek.

Ali bu amaçla, 1990'lı yıllarda komşu Cezayir'de İslamcı muhalefet - devlet çatışmasından duyduğu rahatsızlık nedeniyle İslamcı muhalefeti sistem dışına itti. Dini ibadete yönelik sert tepkiler bu dönemde de devam etti.

Halen iktidarda olan Devlet Başkanı Zeynel Abidin Ali, görüşlerinden geri adım atmıyor ve "başörtüsü Tunus'a davetsiz gelen tutucu bir giyim tarzıdır" sözleriyle yasağı savunuyor.

Tunus'taki insan hakları grupları ise yasağı insan haklarına ve anayasaya aykırı olarak değerlendiriyor.