BIST 9.755
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.976,01
HABER /  GÜNCEL

Tunuslu Yahudiler'den göç tepkisi

'Kendi güvenlikleri için Tunus'tan göç etsinler' diyen İsrailli bakana Yahudilerden tepki: Bizim memleketimiz, Tunus.

Abone ol

Tunus, bundan bir yıl önce "Arap Baharı" diye nitelenen hükümet aleyhtarı protestoların başladığı yerdi.

Eylemler, adım adım Orta Doğu'ya yayıldı, işsizlik ve yolsuzluk gibi şikâyetler, siyasi düzeni değiştirme talebine dönüştü.

Onlarca yıldır iktidarda olan hükümetler bir bir devrildi.

Tunus’taki sokak hareketinin rejimi devirmesi ardından yapılan seçimlerde en fazla oyu alan ılımlı İslamcı Ennahda partisi, iktidarı iki laik partiyle paylaşıyor.

Ülkede nüfusun büyük bölümü Müslüman ama 1948'de İsrail kurulana dek, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da yüz binlerce Sefarad Yahudisi yaşıyordu.

Tunus'ta o dönemde ayrılmayan bir Yahudi cemaati de bulunuyor ve geçtiğimiz günlerde İsrailli bir bakanın "kendi güvenlikleri için, İsrail'e göç etmeleri gerektiği" yolundaki önerisi ise bu cemaatin tepkisini çekmiş görünüyor.

"Nereye gideceğim?"

Tunuslu bir Yahudi olan Yakob Lelouche, başkentin eteklerinde kentin kalan son koşer lokantasını işletiyor ve ülkesini terk etmeye niyetli değil.

“Burada kalacağım çünkü burası benim memleketim. Niye gidecekmişim? Nereye gideceğim üstelik?” diyor.

İslamcı liderler de Yahudilere karşı tehditlere tepkili

Tunus'un göbeğindeki Büyük Sinagog, 1937'de 300 bin kişilik bir cemaat için inşa edilmiş.

Bugün ise başkentte pek az Yahudi kaldığından, bu büyük salon da nadiren kullanılıyor. Ayinler küçük bir odada yapılıyor.

İsrail'in kurulması ardından Arap dünyasının geri kalanında olduğu gibi Tunus'ta da Yahudi nüfusu da azaldı.

Buradaki Yahudilerin sayısı iki bini geçmiyor. Ancak İsrailli bir bakan Tunus'tan ayrılmaları gerektiği ifadelerine kulak asıyor gibi görünmüyorlar.

Tunus'ta geçen yıl bir sokak satıcısının ekonomik koşullara dayanamayarak kendisini ateşe verdiği haberleri ardından patlak veren protesto gösterileri, Zeynel Abidin Bin Ali'nin 23 yıllık rejimine son vermişti.

Ayaklanmaların ardından Ennahda - Uyanış partisinin başını çektiği koalisyon iktidarda. Müslümanlar görüşlerini daha açık dile getirebiliyor.

Sinagog'da güvenlik önlemi

Ennahda destekçileri, partinin İslam’la modern yaşam arasında denge kuracağını savunurken kimi çevreler ise ülkenin laik geleneğinin tehlikeye gireceği kaygısı içinde.

Parti liderleri ise başta kadın hakları olmak üzere dini ve şahsi özgürlüklerin korunacağını savunuyor.

Geçenlerde bir Müslüman grubun Tunus havalimanında Yahudilerin öldürülmesi çağrısıyla yaptıkları eylem, Tunus'ta her kesimin tepkisini çekti

Başkentteki sinagogun dışındaki silahlı korumalar sayıca çok olmasa da tehditlerin ciddiye alındığının göstergesi.