BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

'Tunuslu kadınların hakları geri alınmayacak'

Devrimin başladığı Sidi Buzid'de seçim sonucunun iptaline tepki gösteren yüzlerce protestocuyu dağıtmak için ordu devreye girerken, En Nahda lideri Raşid Gannuşi, Tunuslu kadınların siyasetteki rolünü güçlendirme sözü verdi.

Abone ol

Tunus seçimlerinde en fazla sandalyeyi elde eden En Nahda partisinin lideri Raşid Gannuşi, ülke kadınlarının elde etmiş oldukları haklarda "geriye dönüş olmayacağını" bildirdi.

Gannuşi, Tunus siyasetinde kadınların rolünün güçlendirileceğini de taahhüt etti ve hükümet dairelerinde çalışanlar da dahil, kadınların başlarını örtmesi gibi bir zorunluluk getirilmeyeceğini bildirdi.

Parti lideri Raşid Gannuşi, "kuracakları hükümetin devrimin hedefleri doğrultusunda yola devam edeceğini, dini ve kişisel özgürlüklere saygı göstereceklerini" söyledi.

En Nahda, Pazar günkü seçim galibiyetinden bu yana, İslamcıların, Arap dünyasındaki en liberal ülkelerden birinde iktidari ele geçirmesinden kaygılı lâik çevrelere ve yatırımcılara güvence verme çabasında.

Parti, alkollü içki kullanımının yasaklanmayacağını, kadın turistlerin plajlarda bikini giymesinin engellenmeyeceğini, İslamî usullerle çalışan bir bankacılık sistemi uygulanmayacağını belirtiyor.

Ancak bu güvencelere rağmen En Nahda'nın seçim zaferi, Tunus'un kimi kesimlerinde kaygılar uyandırıyor.

BBC'nin Kuzey Afrika muhabiri Chloe Arnold, partinin ilerde izlediği siyasetleri değiştirmesinden kaygı duyulduğunu belirtiyor.

Sidi Buzid için sükûnet çağrısı

En Nahda lideri Raşid Gannuşi, önceki saatlerde olaylara sahne olan Sidi Buzid kenti için de sükûnet çağrısında bulundu ve protestoların devrik bin Ali yönetimini destekleyen güçlerin işi olduğunu söyledi.

Sidi Buzid kentinde seçim sonuçlarının iptaline tepki gösteren yüzlerce protestocuyu dağıtmak için askerlerin havaya ateş açtığı bildirilmişti.

Olaylarda herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı. Kentte gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sidi Buzid, Ocak ayında Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin devrilmesiyle sonuçlanan devrimin doğduğu yer.

Görgü tanıkları kentte dünden beri gösterilerini sürdüren öfkeli kalabalıkların son olarak hükümet binalarına saldırmaya çalıştığını anlattı.

Göstericiler bundan önce de seçimden birinci parti olarak çıkan İslamcı En Nahda'nın yerel merkezine saldırmış, polis, göz yaşartıcı gazla yanıt vermişti.

Olaylar nasıl gelişti?

Tunus'taki son olaylar, seçimden dördüncü sırada çıkan Halk Listesi partisinin bazı bölgelerde elenmesiyle başladı.

Yetkililer, Londra'da yaşayan işadamı Haşimi Hamdi tarafından kurulan partinin kampanyasında mali usülsüzlükler bulduklarını açıklamıştı.

Meclise girmeye hazırlanan partinin altı seçim bölgesindeki sonuçları iptal edildi.

Halkın sokağa dökülmesi üzerine, dün gece Sidi Buzid'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve ordu göreve çağrıldı.

Uluslararası gözlemciler 23 Ekim'deki seçimlerin barışçı, özgür ve âdil bir ortamda yapıldığını açıklamıştı.

Seçimler sonucunda % 41,5 oy alan En Nahda, 217 sandalyeli parlamentoda 90 sandalye elde etti.

Sol eğilimli, lâik Cumhuriyet için Kongre (CPR) partisi % 13,82 oy oranıyla 30 sandalye alırken, yine sol eğilimli Emek ve Özgürlük için Demokratik Forum Partisi Tekatül % 9,68 oyla 21 sandalye elde etti.

En Nahda, bir ay içinde yeni hükümeti oluşturmayı planladıklarını söylüyor. Bu hükümet Tunus'un yeni anayasasını da yazacak.