BIST 9.757
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.976,29
HABER /  GÜNCEL

Tunus seçimleri: Nida Tunus ve En Nahda kimdir?

Tunus seçimlerinde önde gittiği belirtilen Nida Tunus, laiklerin çatı partisi. En Nahda'nın ise ılımlı İslamcı çizgide olduğu belirtiliyor. En Nahda liderleri, açıklamalarında AKP ile aralarında benzerlikler kurmuştu.

Abone ol

Tunus seçimlerinin iki ana rakip partisinden Nida Tunus (Tunus'un Çağrısı / Tunus için Çağrı), bünyesinde farklı siyasi partileri ve siyasetçileri barındırıyor.

Bu kesimleri bir araya getiren ise İslamcı En Nahda Partisi'nin yükselişi.

Kendini 'modernist' olarak tanımlayan partinin bünyesinde barındırdığı kesimler; sol eğilimli laikler, liberaller ve Desturcular (Tunus'un kurucusu Habib Burgiba'nın takipçileri).

Parti ayrıca Tunus Genel İşçi Sendikası ve Ulusal İşverenler Sendikası'nın birçok üyesinden de destek görüyor.

Partide Bin Ali döneminde görev almış birçok siyasetçi de yer alıyor.

Partinin başında, 2011'de Bin Ali iktidarının yıkılması sonrası kurulan geçici hükümette başbakanlık yapan, Burgiba iktidarı döneminde de bakanlık yapmış olan 87 yaşındaki politikacı Beji Caid Essebsi var.

Partinin oylarının önemli bölümünü, En Nahda'nın yükselişinden kaygılı olan laik kesimlerden aldığı düşünülüyor.

En Nahda: Liderlerine göre AKP ile benzer çizgide

Nida Tunus'un rakini En Nahda'nın (Yeniden Doğuş) kökleri 1981'de kurulan İslami Eğilim Hareketi'ne uzanıyor.

En Nahda'nın dünyada esinlendiği hareketlerden en önemlisi Mısır'daki Müslüman Kardeşler.

Uzun bir yasak döneminin ardından 2011'de yasal statü kazanan parti, ılımlı İslamcı bir çizgide olarak değerlendiriliyor. Ancak partiye, içinde radikal eğilimleri barındırdığı eleştirileri yapanlar da var.

Parti liderleri yaptıkları açıklamalarda partinin Türkiye'deki AKP ile benzerlikleri olduğunu, ikisinin de modernlik ve İslam'ı uzlaştırdığını söylemişlerdi.

Yasemin Devrimi olarak anılan ve Bin Ali'nin devrilmesiyle sonlanan isyanlar sonrasında parti hızlı bir şekilde güç kazandı.

2011'deki seçimlerde yüzde 40 oranında oy elde etti.

Ekonomik sorunlar ile siyasetçi ve askerlere yönelik İslamcı grupların silahlı saldırılarının artması, En Nahda öncülüğünde kurulan hükümetin karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlar oldu.