BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Tunus: Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıklar kapandı

Tunus'ta Zeynel Abidin Bin Ali iktidarını deviren ve "Arap Baharı'nı" tetikleyen ayaklanmalardan sonra ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri Pazar günü yapıldı. İslamcı En Nahda Partisi seçimlerde aday göstermedi.

Abone ol

Tunus'ta Zeynel Abidin Bin Ali iktidarını deviren 2011 ayaklanmalarından sonraki ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri Pazar günü yapıldı.

Seçim boyunca herhangi bir şiddet olayı yaşanmazken, seçime katılım oranı yüzde 54 oldu. Sonuçların bu hafta içi açıklanması bekleniyor.

Seçimlerde 25 aday yarışıyor olsa da mevcut Cumhurbaşkanı Moncef Marzuki ve anti-İslamcı lider Beji Caid Essebsi seçimlerdeki en önemli adaylar olarak görülüyor. Essebsi'nin partisi Ekim ayında düzenlenen genel seçimden birinci parti olarak çıkmıştı.

Tunus'ta başlayan ayaklanmalar daha sonra birçok Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkesine yayılmış ve bu süreç 'Arap Baharı' olarak adlandırılmıştı.

Ülkedeki seçimler, Bin Ali'nin devrilmesi sonrası devreye sokulan siyasi geçiş sürecinin bir parçası.

Hem Marzuki hem Essebsi cumhurbaşkanlığı seçiminden en çok oyu alan aday olarak çıktıklarını iddia ediyor. Ancak iki aday da seçimlerde ikinci bir tur ihtimalinin mümkün olduğu görüşünde.

Hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamaması durumunda 31 Aralık'ta ikinci oylama gerçekleştirilecek.

87 yaşındaki Essebsi oyunu kullandıktan sonra gazetecilere "Tunuslular sözlerini söyleyecek ve ben de Tunus'un geçişini sağlamlaştırmak için onlar ne dediyse kabul edeceğim" dedi.

Essebsi Arap Baharı'ndan önceki hükümetlerde görev almış olduğu için kendisine muhalif olanlar tarafından geçmişi temsil etmekle eleştiriliyor.

Geçiş yönetiminin Cumhurbaşkanı Marzuki ise kendisini bir insan hakları aktivisti ve devrimin ruhunun koruyucusu olarak tanımlıyor.

En Nahda aday göstermedi

Tunus, 'Arap Baharı'nın yaşandığı ülkeler arasında, şiddet olayların nispeten çok daha az yaşanması nedeniyle sonuca ulaşmada en başarılı ülke olarak görülüyor.

Genel seçimlerde Nida Tunus'un ardından ikinci olan İslamcı En Nahda Partisi ise seçimlerde aday göstermedi.

Bu tutumla ilgili bir açıklama yapan parti lideri Raşid Ghannouchi, 'kutuplaşmanın derinleşmesini veya ülkenin bölünmesini önlemek istediklerini' söyledi.