Bu hafta sonu rekor seviyeye yükselmesi beklenen Tuna Nehri'nin taşma riskine karşı Macar halkı, ülkenin en kötü sel felaketine hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldı.
Abone olBu hafta sonu rekor seviyeye yükselmesi beklenen Tuna Nehri'nin taşma riskine karşı Macar halkı, ülkenin en kötü sel felaketine hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldı.
Başbakan Viktor Orban "En kötü sel fealketiyle karşı karşıyayız" dedi.
Avrupa'nın en büyük ikinci nehri olan Tuna'nın birkaç güne kadar Budapeşte'de rekor seviyeye yükselmesi bekleniyor.
Ülkede olağanüstü hâl ilan edildi; yükselen nehrin kıyılarında yığınak yaparak sele engel olmak amacıyla binlerce gönüllü çalışıyor.
Tuna Nehri'nde su seviyesi 8,85 metreye yükseldi. Daha önceki en yüksek seviye 2006'da 8,60 metre olmuştu.
Avrupa Birliği'nin Uluslararası İşbirliği, İnsanî Yardım ve Kriz Müdahale yetkilisi Kristalina Georgieva, Tuna Nehri'ndeki durumu izlemeye devam ettiklerini ve yardıma hazır bir halde beklediklerini söyledi.
Evler boşaltılıyor
Geceyi sel baskınına uğramış olan Gyor'da geçiren Başbakan Orban, hava durumuna bakarak Avrupa'nın son on yıldır karşı karşıya olduğu en kötü sel felaketinin sona ereceğini ümit ettiklerini açıkladı.
Tuna Nehri'nde su seviyesi Perşembe günü Slovakya'nın başkenti Bratislava'da rekor seviyeye ulaştı, ancak sel bariyerleri yıkılmadı.
Almanya'da ise güneydeki sel felaketinin ardından kuzeyde Elbe Nehri kıyılarına kum torbaları yerleştirildi. Buradaki selin 2002'de kaydedilenden daha kötü olduğu vurgulandı.
Risk bölgesinde bulunan on binlerce kişi evlerini boşalttı.
Dün Elbe Nehri Dresden civarında taştı, ancak kent merkezindeki tarihî binalara ulaşmadı.
Çek Cumhuriyeti'nde ise Elbe kıyılarında geniş bir alan sular altında kaldı; mahsur kalanlara kayıklarla malzeme dağıtımı yapıldı.
Orta Avrupa'da sel Avusturya, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'ni etkisi altına alarak 15 kişinin ölümüne neden oldu.