BIST 9.972
DOLAR 35,33
EURO 36,58
ALTIN 3.011,22
HABER /  GÜNCEL

Tuna Nehri kurumak üzere

Kurak yazın ardından normallerin altında yağışla geçen sonbahar ve kış ayları, Tuna Nehri'ndeki su miktarını tarihinin en düşük seviyesine indirdi.

Abone ol

Doğduğu Almanya’nın Kara ormanlar bölgesinden, Karadeniz’e kavuştuğu Romanya’ya kadar on ülke ve 2800 kilometre yol kat eden Tuna nehri tehlike sinyalleri veriyor.

2011 yılının kurak yazının ardından, yine normallerin çok altında bir yağışla geçen sonbahar ve kış ayları, Macaristan’da Tuna nehrini tarihin gelmiş geçmiş en sığ seviyesine indirdi.

Tuna nehri sularındaki düşüş, uzmanların açıklamalarına göre, kayıtlara geçen en ciddi ve ani azalma.

Kimi meteoroloji uzmanları olayı iklim değişikliğiyle açıklarken, bazı uzmanlar ise bütünsel bir Tuna stratejisinin oluşturulamayışı nedeniyle ülkelerin nehir sularını istedikleri gibi kullanmalarına bağlıyorlar.

Nehir ulaşımı durdu

Kuraklık ve buna bağlı olarak suların azalması nedeniyle Budapeşte’de Tuna nehri derinliği yer yer 51 santimetreye kadar indi.

Bu gelişme tüm Macaristan’da nehir boyunca ulaşımı ve nakliyatı durdurdu. Ama Tuna nehri üzerindeki nakliyat sadece Macaristan’da değil, çevre ülkelerde de aksıyor.

Avrupa’dan Karadeniz’e yönelik nakliyatın önemli bir kısmı Ren ve Mein nehirleriyle bağlantılı olarak Tuna’dan mavnalarla Romanya limanları istikametinde sürüyordu.

Şimdi ise nehrin süratle sığlaşması nedeniyle tekne ve mavnalar Passau, Bratislava ve Budapeşte rıhtımlarına çekildi

Ticarete olumsuz etki

Nehirdeki nakliyatın durması Macaristan ekonomisini de tehdit eder boyutlara ulaştı.

Önemli ihracat kalemlerinden olan tahıl ticareti neredeyse durdu.

Türkiye, Yunanistan ve bazı Orta Doğu ülkelerine gönderilmesi gereken on binlerce ton tahıl ambarlarda bekletiliyor. Bu ise milyonlarca dolar zarar demek.

Nükleer endişe

Tuna nehri sularındaki azalmanın Macaristan’da yarattığı bir başka endişe ise, Budapeşte’ye 60 kilometre uzaklıkta Tuna nehri kıyısın da kurulan Paks nükleer santralı.

Macaristan’ın tek nükleer santralı olan Paks’ta reaktörlerin soğutulmasında Tuna nehri suları kullanılıyor.

Soğutma işlemleri esnasında çok miktarda suya ihtiyaç duyulması nedeniyle santral da alarma geçmiş durumda.

Açıklamalara göre iki saate bir Tuna nehrinde ölçümler yapılıyor ve su seviyesi kontrol edilerek, suyun soğutma için yeterli olup olmadığına karar veriliyor.